Tancuri ale IDF au intrat forțat într-o poziție a forței ONU din sudul Libanului

Forța ONU de menținere a păcii din sudul Libanului afirmă că tancuri israeliene au intrat cu forța într-una dintre pozițiile sale duminică dimineața devreme, scrie BBC.

Într-o declarație, Forța Interimară a ONU în Liban (Unifil) a declarat că două tancuri ale Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) au distrus poarta principală a unui post din Ramyah, în apropiere de granița israeliană, și „au intrat cu forța în poziție” pentru a-i cere să își stingă luminile.

Aproximativ două ore mai târziu, acesta a declarat că în apropiere au fost trase focuri de armă care au făcut ca fumul să pătrundă în tabără, provocând iritații ale pielii și reacții gastrointestinale la 15 pacificatori.

IDF a oferit o versiune diferită a evenimentelor, afirmând că a invadat o poziție a Unifil pentru a evacua soldați care au fost răniți de o rachetă antitanc.

Acesta a declarat că doi soldați au fost „grav răniți” în atac, iar alții au suferit răni mai puțin grave.
„De dragul evacuării răniților, două tancuri au făcut cale întoarsă, într-un loc în care nu puteau avansa altfel din cauza amenințării cu focuri de armă, la câțiva metri spre poziția Unifil”, a declarat IDF.

Acesta a adăugat că, în timpul incidentului, a fost lansat un ecran de fum pentru a facilita evacuarea – și că a „menținut un contact continuu” cu Unifil, subliniind că nu a existat „nicio amenințare la adresa forței Unifil din partea activităților FDI”.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat că orice atac asupra forțelor de menținere a păcii „poate constitui o crimă de război”, adăugând că „personalul Unifil și sediile sale nu trebuie să fie niciodată vizate”.

„Atacurile împotriva pacificatorilor încalcă dreptul internațional, inclusiv dreptul internațional umanitar”, a declarat dl Guterres, potrivit unei declarații a purtătorului său de cuvânt.

Incidentul este cel mai recent dintr-un număr tot mai mare de confruntări între Unifil și forțele israeliene. Israelul a îndemnat în mod repetat forța de menținere a păcii să se retragă din zonele din sudul Libanului unde au loc lupte, după ce a început o incursiune terestră la 30 septembrie, vizând gruparea armată Hezbollah.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut Unifil să își retragă „imediat” trupele „din calea pericolului” într-o declarație video difuzată duminică de biroul său, susținând că prezența lor în regiune i-a făcut „ostatici ai Hezbollah”. Unifil a refuzat până în prezent aceste solicitări.

Israelul s-a confruntat cu condamnarea internațională pentru cazurile anterioare în care trupele Unifil au fost rănite în sudul Libanului – în unele cazuri, IDF recunoscând responsabilitatea pentru tirurile către posturile ONU.

Unifil a declarat: „Pentru a patra oară în tot atâtea zile, reamintim FDI și tuturor actorilor obligațiile lor de a asigura siguranța și securitatea personalului și bunurilor ONU și de a respecta inviolabilitatea sediilor ONU în orice moment”.

Aceasta a descris încălcarea postului său din Ramyah drept „o nouă încălcare flagrantă a dreptului internațional”.

Unifil a adăugat că, sâmbătă, trupele israeliene i-au împiedicat să efectueze o mișcare logistică „critică” în apropiere de Meiss El Jebel, tot în apropierea frontierei.

IDF nu a comentat încă acest incident. Dar a susținut că Hezbollah a lansat aproximativ 25 de rachete și rachete în ultima lună din locuri situate în apropierea siturilor Unifil. Aceasta a acuzat gruparea armată că „exploatează apropierea acestora de forțele ONU”.

Hezbollah și Israelul trag aproape zilnic focuri transfrontaliere din octombrie anul trecut, când grupul militant palestinian Hamas a atacat comunități din sudul Israelului. Aproape 10.000 de forțe de menținere a păcii din 50 de țări sunt staționate în Liban, alături de aproximativ 800 de angajați civili.

Din 1978, aceștia patrulează în zona dintre râul Litani și granița recunoscută de ONU dintre Liban și Israel, cunoscută sub numele de „linia albastră”.

Israelul a cerut anterior Unifil să se retragă spre nord cu 5 km.

Înainte de incidentele de duminică, cinci membri ai forțelor de menținere a păcii au fost răniți în ultimele zile. Sâmbătă, Unifil a declarat că un soldat a fost împușcat la sediul său din orașul Naquora – deși nu știa de unde provine glonțul.

Cu o zi înainte, IDF a declarat că trupele sale au fost responsabile pentru un incident în care au fost răniți doi soldați Unifil din Sri Lanka. Joi, doi soldați Unifil indonezieni au fost răniți căzând dintr-un turn de observație după ce un tanc israelian a tras în direcția lor.

Aceste incidente au provocat reproșuri din partea mai multor aliați ai Israelului, inclusiv Franța, Italia și Spania. Un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că Marea Britanie a fost „îngrozită”. În comentariile sale de duminică, Netanyahu a afirmat că liderii europeni ar trebui să își îndrepte criticile către Hezbollah, nu către Israel.

Israelul susține că Unifil nu a reușit să stabilizeze regiunea și să împiedice luptătorii Hezbollah să opereze la sud de râul Litani – printre motivele prezenței ONU acolo.
Israelul a declarat anterior că acționează în temeiul unei rezoluții ONU din 2004 care solicită desființarea grupurilor militante libaneze și ne-libaneze și că solicitarea sa de retragere a forțelor de menținere a păcii a fost pentru a putea confrunta Hezbollah.
Netanyahu a declarat că aceste apeluri au fost „întâmpinate cu refuzuri” și că Unifil oferă un „scut uman teroriștilor Hezbollah”.

„Acest lucru îi pune în pericol atât pe ei, cât și viața soldaților noștri”, a adăugat el.

„Regretăm rănirea soldaților Unifil și facem tot ce ne stă în putință pentru a preveni aceste răniri. Dar modul simplu și evident de a asigura acest lucru este pur și simplu să îi scoatem din zona periculoasă.”

Oficialii Unifil au refuzat în repetate rânduri să retragă trupele din regiune.
Purtătorul de cuvânt al organismului, Andrea Tenenti, a declarat sâmbătă agenției de presă AFP că a existat o „decizie unanimă de a rămâne, deoarece este important ca steagul ONU să fluture în continuare sus în această regiune”.

Premierul libanez Nijab Mikati a condamnat poziția lui Netanyahu. Într-o declarație, el a afirmat că comentariile premierului israelian reprezintă „un nou capitol în abordarea inamicului de a nu respecta legitimitatea internațională”.

Mikati a îndemnat alte națiuni „să adopte o poziție fermă care să oprească agresiunea israeliană”.

Exit mobile version