• Peru a numit cel de-al treilea președinte într-o săptămână
  • Congresul este controlat de partidul care a pierdut alegerile prezidențiale în 2016
  • Precedentul președinte a demisionat în urma protestelor masive

Peru a numit marți cel de-al treilea președinte într-o săptămână, după ce sistemul politic instabil al națiunii s-a prăbușit, relatează CNN.

Francisco Sagasti a devenit al patrulea președinte peruvian în mai puțin de cinci ani după ce Manuel Merino a demisionat.

Noul președinte va avea acum cinci luni în funcție pentru a stabiliza situația internă înainte de alegerile prezidențiale din aprilie 2021. Asta pe fondul unei pandemii mortale și a unui public nemulțumit de clasa politică.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Cum s-a ajuns aici

Keiko Fujimori, liderul partidului Forța Populară, a pierdut alegerile prezidențiale din 2016, dar partidul ei a ocupat cele mai multe locuri în Congres.

„Vom transforma propunerile din manifestul nostru în legi”, a spus ea, jurând să guverneze de la Congres și să stabilească o relație antigonică cu președintele.

Congresul a înaintat un număr imens de moțiuni împotriva președinților și miniștrilor, menite să oprească guvernul de la adoptarea unor legi.

Francisco Sagasti, noul președinte peruan

3 președinți într-o săptămână

Congresul a votat pentru acuzarea lui Martin Vizcarra. Vizcarra a respins acuzațiile de corupție din vremea în care era guvernator al unei provincii, dar a acceptat decizia Congresului.

Conform Constituției, Martin Vizcarra a fost înlocuit de președintele Congresului de atunci, Manuel Merino. Acesta a rezistat doar cinci zile înainte de a demisiona sub presiunea protestelor în masă în care două persoane au fost ucise și alte zeci de răniți.

Francisco Sagasti, în vârstă de 76 de ani, a fost ales de Congres să îi ia locul lui Manuel Merino. De precizat aici că F.Sagasti nu este membru al partidului ce are majoritate în Congres. El vine la putere într-un moment în care oamenii și-au arătat furia față de clasa politică și dorința de schimbare.

Cauza problemelor – clasa politică în sine

Cu toate acestea, problemele nu au început săptămâna aceasta. Populația a fost mult timp dezamăgită de politica națională și de corupția larg răspândită în rândul politicienilor. O problemă este că partidele politice se formează și se dizolvă într-un ritm alarmant și prezintă frecvent candidați de calitate slabă.

În discursul său, Francisco Sagasti, fost oficial al Băncii Mondiale, a recunoscut el însuși că o mare parte a clasei politice nu „a fost la înălțimea marilor provocări cu care ne-am confruntat”.