• În timp ce multe țări ale lumii văd zilnic creșteri îngrijorătoare ale cazurilor de Covid, Taiwan a atins un altfel de record: 200 zile fără cazuri locale.
  • Taiwan deține de departe cel mai bun record din lume
  • Ultimul caz local a avut loc pe 12 aprilie, fără a cunoaște un al doilea val

În vreme ce în Europa plouă cu infectări, Taiwan a atins joi noul reper de invidiat: 200 zile fără cazuri locale, relatează Bloomberg.

Ce a făcut bine Taiwan, care are o populație de 23 milioane de oameni, după ce a avut 550 cazuri confirmate, cu doar șapte decese?

Experții spun că închiderea din timp a frontierelor și reglementarea călătoriilor au pus bazele unui demers spre combaterea virusului. Alți factori includ monitorizarea riguroasă a contactelor, carantina impusă și purtarea universală a măștii. Mai mult, experiența mortală a Taiwanului cu SARS-CoV-2 i-a speriat pe oameni, făcându-i să se conformeze din proprie inițiativă.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Taiwanul este singura țară majoră care a reușit până acum să elimine transmisia comunitară a Covid”, a spus Peter Collignon, medic în boli infecțioase și profesor la Școala de Medicină a Universității Naționale Australiene. Taiwanul „probabil a avut cel mai bun rezultat din întreaga lume”, a spus el, și este „și mai impresionant” pentru că este o țară cu o populație de aproximativ aceeași dimensiune ca Australia, cu mulți oameni care trăiesc aproape unul de altul în apartamente.

Succesul din prezent al Taiwanului se datorează și  lecțiilor dureroase ale epidemiilor din trecut, care au facilitat lupta împotriva Covid. Taiwan a început să construiască o rețea de răspuns de urgență pentru gestionarea bolilor infecțioase – după experiența sa cu SARS în 2003, când sute s-au îmbolnăvit și cel puțin 73 au murit. Mai târziu, Taiwanul a experimentat pandemii precum gripa aviară și gripa H1N1.

Ca urmare, locuitorii săi sunt extrem de conștienți de obiceiurile de combatere a bolilor, cum ar fi spălarea mâinilor și purtarea măștilor.