• Argentina introduce un nou impozit pentru cei bogați, pentru a plăti consumabile medicale și a implementa măsuri de scutire, pe fondul pandemiei de coronavirus în curs de desfășurare.
  • Senatorii au adoptat vineri, impozitul unic – supranumit „impozitul milionarului” – cu 42 de voturi contra 26.
  • Noile măsuri vor afecta doar 0,8% din contribuabili.

Cei cu active în valoare de peste 200 de milioane de pesos (2,5 milioane de dolari; 1,8 milioane de lire sterline) – aproximativ 12.000 de persoane – vor trebui să plătească.

Argentina a înregistrat aproape 1,5 milioane de infecții și aproape 40.000 de decese cauzate de coronavirus. Aceasta a fost puternic afectată de pandemie, devenind a cincea țară din lume care a raportat un milion de cazuri confirmate în octombrie, în ciuda faptului că are o populație de numai aproximativ 45 de milioane de oameni – devenind astfel, cea mai mică națiune din acel moment care a depășit această cifră.

Măsurile de lockdown au afectat și mai mult o economie care se luptă cu șomajul, nivelurile ridicate de sărăcie și datoria publică masivă. Argentina este în recesiune din 2018.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Unul dintre autorii legii a spus că aceasta va afecta doar aproximativ 0,8% din contribuabili. Cei afectați vor plăti o rată progresivă de până la 3,5% pentru averea din Argentina și până la 5,25% pentru cea din afara țării.

AFP raportează că, din banii strânși, 20% vor merge la consumabile medicale, 20% pentru ajutorarea intreprinderilor mici și mijlocii, 20% pentru bursele studențești, 15% la dezvoltarea socială, iar restul de 25% la întreprinderile de gaze naturale.

Guvernul președintelui de centru-stânga Alberto Fernandez speră să strângă 300 de miliarde de pesos. Dar grupurile de opoziție se tem că va descuraja investitorii străini și că nu va fi o taxă unică. Partidul de centru-dreapta Juntos por el Cambio l-ar fi descris ca fiind „confiscator”.