• Elveția cere date suplimentare pentru autorizarea vaccinului AstraZeneca.
  • Swissmedic cere mai multe date privind eficacitatea și calitatea înainte de a aproba vaccinul anti-Covid.
  • Swissmedic a autorizat deja vaccinurile anti-Covid ale Pfizer/BioNTech și Moderna.

Elveția a refuzat aprobarea pentru vaccinul anti-Covid al companiei AstraZeneca, a precizat Swissmedic, agenția elvețiană a medicamentului, care eliberează autorizații pentru intrarea pe piață, potrivit Reuters.

Astfel, cei de la Swissmedic au transmis că sunt necesare studii suplimentare pentru autorizarea vaccinului anti-Covid produs de AstraZeneca, deoarece datele prezentate „sunt încă insuficiente pentru a permite obținerea unei autorizații”. Decizia statului elvețian este una surprinzătoare, mai ales că vaccinul produs de AstraZeneca este autorizat deja în numeroase țări, inclusiv în UE.

Ținând cont de datele examinate până în prezent, comitetul consultativ al experților externi (HMEC, Human Medicines Expert Committee) al Swissmedic a estimat în ședința sa extraordinară din 2 februarie 2021 că datele disponibile în prezent nu permit încă să se ajungă la un raport beneficii – riscuri pozitiv pentru acest vaccin”, se arată în comunicatul emis de Swissmedic.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

5,3 milioane de doze au fost comandate deja

Elveția a anunțat, însă, că a comandat 5,3 milioane de doze de la AstraZeneca, dar așteaptă date suplimentare privind eficiența provenite dintr-un studiu de fază III care este derulat în prezent în America de Nord și de Sud.

Imediat ce rezultatele vor fi disponibile, o autorizație pe durată limitată ar putea fi eliberată”, au mai precizat cei de la Swissmedic.

Suntem siguri că vaccinul nostru este eficient, bine tolerat și poate avea un impact real asupra pandemiei”, a reacționat compania AstraZeneca.

Vaccinurile anti-Covid ale Pfizer/BioNTech și Moderna au fost autorizate deja de Swissmedic, iar campania de vaccinare în „Țara Cantoanelor” a luat startul la începutul lunii decembrie.