• Insulele Solomon se pregătește să interzică Facebook
  • Măsura va fi luată pentru a limita „limbajul abuziv” și „denigrarea personalității”
  • Influența Chinei ar putea sta în spatele acestei decizii

Guvernul Insulelor Solomon se pregătește să interzică Facebook. Măsura a fost descrisă ca o încercare de a limita „limbajul abuziv” și „denigrarea personalității”, relatează The Guardian.

Dacă procedura ar ajunge la final, Insulele Solomon s-ar alătura Chinei, Iranului și Coreei de Nord ca singurele țări ce blochează Facebook. Alte țări au blocat temporar rețeaua de socializare, inclusiv națiunea insulară Nauru, care a interzis Facebook în 2015, dar a permis accesul în 2018.

Nu a fost clar când ar putea fi pusă în aplicare interdicția propusă, pentru cât timp sau cum a intenționat guvernul să legifereze sau să o aplice.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Facebook este foarte popular pe tot arhipelagul și este utilizat ca mijloc principal de comunicare de zeci de mii de insulari zilnic. Guvernul însuși folosește Facebook pe scară largă pentru a disemina informații, în special în ceea ce privește sănătatea publică în timpul pandemiei Covid-19.

Motivele blocării Facebook

Totuși, motivul guvernului pentru interdicție este că Facebook duce la o deteriorare a comportamentului civic: platforma este utilizată pentru a abuza liderii politici sau pentru a accesa materiale dăunătoare sau periculoase.

Printre motivele blocării Facebook, Peter Agovaka, un ministru insular a enumerat „limbaj abuziv împotriva miniștrilor, prim-ministrului, denigrarea personalității și defăimarea”. Acesta a mai adăugat că „toate acestea sunt probleme de îngrijorare”.

Influența Chinei sau decizie proprie

Alte surse susțin că influența Chinei a dus la această decizie a guvernului. Facebook a fost, cel puțin oficial, interzis în China de mai bine de un deceniu. În septembrie 2019, Insulele Solomon au trecut de la recunoașterea Taiwanului, la relații diplomatice cu Beijingul. Insulele găzduiesc o populație chineză semnificativă, iar influența Beijingului în arhipelag a crescut constant.