• Lângă orașul spaniol Valencia s-a construit o nouă porțiune de autostradă cu cenușă de hartie în loc de ciment.
  • Constructor: Această cenușă de hârtie nu doar că arată ca cimentul, ci îndeplinește toate cerințele tehnice.
  • Constructor: La o scară mai largă, am putea economisi până la 18.000 de tone de ciment pe an.

O nouă porțiune de autostradă construită la Font de la Figuera, lângă orașul spaniol Valencia, a fost realizată cu cenușă de hârtie în loc de ciment, relatează Euronews.

Compania care construiește autostrada afirmă că utilizarea cenușii de hârtie în loc de ciment îi va permite să reducă semnificativ amprenta de carbon a șoselei.

„În construcția de drumuri, avem nevoie de cele mai puternice materiale. Și pentru asta de obicei folosim ciment. Dar această cenușă de hârtie nu doar că arată ca cimentul, ci îndeplinește toate cerințele tehnice. În plus, este și mai ecologică. Impactul potențial al proiectului este enorm. Am calculat că putem elimina 65-75% din emisiile de CO2 asociate. Și, la o scară mai largă, am putea economisi până la 18.000 de tone de ciment pe an”, a declarat Juan Jose Cepria Pamplona, manager de proiect al companiei Acciona.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

paperChain, un proiect promițător în Europa

Cenușa de hârtie provine din deșeuri de hârtie și celuloză arse care nu mai pot fi reciclate, iar prin utilizarea acesteia, compania transformă gunoiul, care cel mai probabil ar ajunge într-un depozit de deșeuri, într-o resursă.

Autostrada din La Font de la Figuera este doar unul dintre cele trei proiecte-pilot de acest gen. „Intenția noastră este să extindem utilizarea cenușii de hârtie la nivel național și în cele din urmă să o reproducem la nivel internațional”, a mai spus Juan Jose Cepria Pamplona.

Compania Acciona este membră a proiectului paperChain, care reunește 20 de parteneri din 5 țări. Acest proiect intenționează să utilizeze 15% din deșeurile de hârtie care ajung în depozitele de gunoaie și să le transforme în materii prime secundare.