• Rata inflației a crescut în luna august la 5,3%
  • Topul scumpirilor: 25% energia electrică, 21,5% gazele
  • Alte scumpiri: 21% ulei comestibil, 14% combustibili
  • Topul ieftinirilor: 31% cartofi, 23% transport aerian
  • Prețul energiei electrice se scumpește cu 40% în Polonia
  • Guvernul polonez: scumpirile, cauzate de politicile UE

Scumpirea gazelor – la pachet cu toate celelalte – îi arde pe români la buzunar. Gazele și energia domină clasamentul scumpirilor suportate de români într-o perioadă în care inflația a ajuns la un nou vârf.

Închidem astfel o săptămână în care Institutul Național de Statistică a actualizat cifrele inflației în România.

5,3% este valoarea pentru luna august, față de 5% în iulie. O evoluție a economiei care se reflectă – evident – în creșterile de prețuri! Unde mai punem și decizia de liberalizare a pieței energiei, care a dus la explozia tarifelor.

Recomandări

HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
PIEPER SE RETRAGE DE LA C.E.
INTERNET STABIL, CASĂ STABILĂ
EU VARA NU DORM..
ATAC ÎNTR-O BISERICĂ DIN SYDNEY
PROBLEME LA PROCESUL LUI TRUMP

O comparație a prețurilor de la an la an ne arată creșteri de 25% pentru energia electrică și cu peste 20 la sută la gaze. Nu doar produsele nealimentare au parte de scumpiri, ci și cele care ajung în burta românilor.

Cu aproape 5% sunt mai scumpe pâinea, mălaiul și brânza pentru români față de aceeași perioadă a anului trecut.

Iar ceva mai departe, o comparație cu prețurile vecinilor ne arată că suntem printre esticii cu cea mai mare gaură dată în bugetul gospodăriei de cheltuielile cu utilitățile.

Premierul Poloniei se scuză în fața oamenilor

Ungurii și bulgarii plătesc de două ori mai puțin pe energie și gaze decât românii.

Ceva mai diferit stau lucrurile în Polonia. Tigrul Europei în materie de creștere economică se pregătește pentru o scumpire cu până la 40% a energiei.

„Sunt total de acord să arătăm asta în facturile de electricitate, astfel încât oamenii să ştie cât costă politica climatică a blocului comunitar”, a afirmat Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei.

Premierul Poloniei se scuză în fața oamenilor. Spune că vrea ca fiecare factură de energie să aibă scris pe ea că scumpirile sunt datorate politicilor UE și nu guvernului pe care îl conduce. Polonia este țara europeană cu cea mai mare dependență de cărbune.