• Mii de fete din Kenya nu se vor întoarce la școală când vor începe din nou cursurile, în ianuarie.
  • Fetele care obțineau produse sanitare gratuite la școală au fost nevoite să recurgă la măsuri disperate.
  • Peste 150.000 de adolescente au rămas însărcinate în timpul pandemiei în Kenya, potrivit datelor oficiale.

Institutul African pentru Politica de Dezvoltare dezvălui numărul de adolescente care au rămas însărcinate în țară între ianuarie și mai ca fiind peste 150.000, Nairobi înregistrând aproape 12.000 de sarcini.

Lucrătorii din domeniul sănătății din capitala Kenyei sugerează că cifrele reale ar putea fi mai mari, deoarece multe adolescente însărcinate nu vin la clinici, relatează The Guardian.

Părinții nu le-au putut furniza produse de igienă de bază, cum ar fi apă curată, săpun și tampoane sanitare, după închiderea școlilor din Kenya, în martie, spune Mercy Chege, directorul programului Plan International Kenya și au existat cazuri de tinere femei care s-au lăsat păcălite de bărbați mai în vârstă, care le-au oferit bani.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Este o parte întunecată a pandemiei”, spune Chege. „În afara școlii, fetele aveau ore libere, nesupravegheate, în care atracția sexuală, în schimbul absorbantelor, era irezistibilă. Guvernul obișnuia să ofere tampoane sanitare fetelor în timp ce erau la școală, dar nu a reușit să extindă serviciile când școlile s-au închis, lăsând fetele la mila „prietenilor cu beneficii”.

„Uneori sexul a fost în schimbul a cel puțin 15 șilingi kenieni (0,11 euro) necesari pentru a plăti pentru un duș zilnic într-o baie publică. Mulți ar merge zile întregi fără să facă baie și ar putea face orice pentru a satisface pe cineva care le-a promis luxuri atât de mici. ”

Ea adaugă: „Câteva fete au fost ademenite în pornografia infantilă. Făptuitorii le-au spus că nu este greșit, deoarece nu au fost nevoite să practice ceea ce au văzut, dar nu știau că sunt abuzate sexual”.

În întinsa suburbie Dandora din Nairobi, fetele împărtășesc povești despre viața lor tulburată. Jackie sta așezată pe o bancă în afara unui magazin. Ar trebui să discute cu prietenii sau să se pregătească să se întoarcă la școală după aproape un an. Dar, la 16 ani, este însărcinată în șase luni. Este obosită și îi este greu să susțină o conversație lungă. Îngrijorările legate de viața ei și a copilului ei nenăscut se citesc pe chipul său.

Jackie a venit la Nairobi din orașul Kisumuîn 2018, unde a locuit cu mama ei. Tatăl său a murit când era mică. „Mătușa mea din Nairobi mi-a promis că mă va educa, din moment ce mama mea era incapabilă să facă asta. Apoi m-a alungat când am rămas însărcinată în iulie”, spune ea.

A rămâne însărcinată a fost ultimul lucru pe care și l-a dorit Jackie când și-a întâlnit iubitul, la fel de tânăr, în Dandora. A simțit că adolescentele din Nairobi păreau să se bucure de viață mai mult decât în ​​satul ei.

„Doar ne distram. Lui [iubitului] părea că îi pasă și îmi va da 50 de șilingi [0.38 euro] pentru a cumpăra tampoane [sanitare]. El nu a folosit nicio protecție înainte de a face sex. Nimeni nu a crezut că ceea ce am făcut va duce la sarcină”, spune Jackie, clătinând din cap disperată. „Mi-aș dori să mă pot întoarce în timp și să fac lucrurile altfel. Acum este prea târziu ”.

Jackie i-a dat vestea sarcinii iubitului ei care a bătut-o, acuzând-o de nesăbuință. Singură și fără slujbă sau familie aproape, se teme de sosirea bebelușului.

Potrivit Fondului ONU pentru Populație, șase luni de blocare globală susținută vor „lăsa 47 de milioane de femei din țările cu venituri mici și medii incapabile să utilizeze contraceptive moderne, ceea ce va duce la prognozarea a șapte milioane de sarcini suplimentare neintenționate”.

Kenya a avut deja o rată ridicată a sarcinii în rândul adolescentelor, peste 13.000 de fete abandonând școala în fiecare an, pentru a avea copii.

În Dandora, Jackie împarte casa ei cu pereți de tablă, cu o cameră, cu Liz, care a fost alungată de proprietarul ei după ce nu a plătit chiria pentru mai mult de trei luni. Liz are 17 ani. În Kenya, oricine are vârsta sub 18 ani este considerat un minor care ar trebui să fie sub îngrijirea unui părinte sau tutore.

Dar Liz trebuie să lucreze pentru a-și crește fetița nou-născută. Blocarea țării din cauza Covid-19 s-a întâmplat chiar când ea era pe punctul de a începe primul an de liceu, după o întârziere din cauza lipsei de bani pentru taxe. „Școlile s-au închis și apoi l-am întâlnit pe acest băiat. Nici nu sunt sigură că l-am iubit. A fugit când i-am spus că sunt însărcinată ”, spune Liz. Bebelușul ei nu se hrănește corect. „Bebelușul nu primește absolut nimic. Nu mănâncă bine. Nu există lapte.”

Lipsa unei educații sexuale adecvate și a sănătății reproductive în rândul tinerilor a fost o piedică în prevenirea sarcinilor adolescente.

Un raport recent din Golful Homa din vestul Keniei, unde o treime din toate fetele cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani rămân însărcinate în fiecare an, spune că părinții și adolescenții se simt incomod când discută despre probleme sexuale între ei. Tinerii tați, de exemplu, au spus că știu puțin despre concepție și au fost surprinși să afle despre sarcinile iubitelor lor.

Karis, în vârstă de 17 ani, este un proaspăt tătic. Vestea că iubita lui era însărcinată i s-a părut la început o glumă. „Am crezut că are nevoie de tampoane ”, spune el. „Apoi mi-a arătat ceea ce am aflat că este un test de sarcină și mi-a arătat două liniuțe care indicau că este însărcinată. Nu am crezut-o decât luni mai târziu. ”

Pentru femeile și fetele tinere, a fost dificil să solicite asistență medicală. Covid-19 a întrerupt serviciile și chiar și în cele mai bune momente, asistența medicală este sporadică sau inadecvată în așezările informale din Nairobi, cum ar fi Kibera, Mathare, Mukuru și Kawangware, unde trăiesc 75% din populația orașului.

Liz încă nu și-a imunizat copilul împotriva tetanosului, pneumoniei sau rotavirusului, în timp ce Jackie, însărcinată în șase luni, trebuie să viziteze o clinică prenatală. Cu toate acestea, gândul de a reveni la școală este cel care le sperie cel mai mult.

La începutul acestui an, ministerul educației a prezentat reglementări care vor permite fetelor care au bebeluși să își continue școala fără discriminare. Dar majoritatea se tem să se întoarcă la școală de frică să nu fie ridiculizate sau să judecate de colegii și profesorii lor.

Chege spune: „În ciuda politicii de reintrare la școală, mediul școlar este ostil pentru tinerele mame, din cauza ridiculizării și abuzului. Recent, un profesor a spus unei clase să consulte o mamă adolescentă cu privire la problema sexului, deoarece „este expertă în acest subiect”, deși a fost o victimă a violului. Deja, unele dintre fete se tem, deoarece oamenii se referă la ele ca la mame ale „copiilor Covid”.