• De vineri, Italia este prima țară din Uniunea Europeană unde permisul verde de sănătate este obligatoriu.
  • Cei care nu respectă regulile riscă să fie suspendați fără plată sau să primească o amendă de până la 1.500 de euro.
  • Italia are un procent de vaccinare de peste 80%.

De vineri, toţi salariaţii din Italia sunt obligaţi să prezinte un permis de sănătate pentru coronavirus înainte de a intra la serviciu. Măsura ar putea induce o penurie de personal în unele industrii.

Măsura, o extindere a „permisului verde” introdus în luna august, impune lucrătorilor din sectorul public şi privat să fi fost dublu vaccinaţi, să prezinte dovada unui test negativ efectuat în ultimele 48 de ore sau să se fi recuperat recent de la Covid-19, scrie The Guardian.

Cei care nu respectă regulile riscă să fie suspendaţi fără plată sau să primească o amendă de până la 1.500 de euro. Angajatorii riscă amenzi dacă nu verifică personalul.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ

Mai mult de 80% din populaţia cu vârsta de peste 12 ani din Italia a fost vaccinată de două ori, iar majoritatea italienilor au acceptat cu uşurinţă permisul verde, care este necesar şi pentru a lua masa în restaurante, pentru a intra în muzee, teatre şi cinematografe, precum şi pentru a fi folosit în avioane şi trenuri.

Proteste masive în Italia

Cu toate acestea, protestele faţă de regula privind locul de muncă au luat amploare în ultimele săptămâni, iar o demonstraţie din Roma, la sfârşitul săptămânii trecute, a devenit violentă, grupurile neofasciste exploatând nemulţumirea.

Motivul care stă la baza impunerii permisului verde al Italiei este creşterea numărului de vaccinări şi limitarea infecţiilor.

Confindustria, grupul de lobby al mediului de afaceri italian, susţine ferm măsura de la locul de muncă. Cu toate acestea, diverse industrii invocă un potenţial deficit de personal începând de vineri, pentru că lucrătorii intră în grevă sau pur şi simplu aleg să stea acasă.