• Parlamentul Bulgariei a aprobat, miercuri, planul Guvernului de a reduce taxa pe valoarea adăugată pentru produsele alimentare furnizate de restaurante și serviciile de catering.
  • Reducerea va fi de la 9% la 20%, din iulie, pentru a ajuta industria lovită puternic de criza coronavirusului, anunță Reuters.
  • Măsura va fi aplicată până în 2021.

Reducerea se va aplica până în 2021, ca o măsură temporară menită să ajute sectorul să se redreseze. Reducerea nu va fi aplicată pentru băuturile alcoolice cumpărate în restaurante şi cele furnizate de catering, la care de TVA rămâne 20%.

Planul a fost susţinut de premierul Boyko Borissov luna trecută, în ciuda opoziţiei ministrului finanţelor. De asemenea, a fost criticaţi de către economişti care spun că multe alte industrii vor solicita reduceri de impozite.

Economia Bulgariei este estimată să scadă cu 3% în 2020, conform prognozelor oficiale, în timp ce Comisia Europeană se aşteaptă la o contracţie de 7,2%.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

TVA, stabilită la 20% pentru toate bunurile şi serviciile, cu excepţia hotelurilor, este principala sursă de venit a ţării, care menţine impozitul pe venit şi impozitele la 10%. De asemenea, deputaţii au votat reducerea TVA la cărţi, unele alimente pentru copii, precum şi la scutece, la 9%, din iulie până la sfârşitul anului viitor.