• Trump și oficialii săi au apărat tarifele ca fiind necesare pentru a aduce locuri de muncă și investiții în SUA.
  • Tarifele reciproce și cele mai ridicate sunt planificate să intre în vigoare conform calendarului stabilit.
  • Reacțiile internaționale includ tarife de retorsiune din partea Chinei și negocieri cu alte țări pentru a evita un război comercial total.

Președintele SUA, Donald Trump, a apărat tarifele mari la importuri care au provocat un șoc pe piețele bursiere mondiale, afirmând că „uneori trebuie să iei medicamente pentru a repara ceva”, scrie BBC.

Vorbind reporterilor la bordul Air Force One la sfârșitul zilei de duminică, el a declarat că locurile de muncă și investițiile se vor întoarce în SUA pentru a le face „mai bogate ca niciodată”. Oficialii de top ai lui Trump au subliniat că tarifele – anunțate săptămâna trecută – vor fi puse în aplicare conform planului, minimalizând temerile legate de recesiune. La doar câteva ore după comentariile lui Trump, piețele bursiere s-au prăbușit în Asia la începutul zilei de luni, Nikkei 225 din Japonia scăzând cu 6,3%, iar Hang Seng din Hong Kong pierzând 9,8%.

Vineri, toți cei trei indici bursieri majori din SUA au scăzut cu peste 5%, în timp ce S&P 500 a scăzut cu aproape 6% în cea mai proastă săptămână pentru piața bursieră americană din 2020. Bursa din Arabia Saudită – care se tranzacționează duminica – a încheiat în scădere cu aproape 7%, cea mai mare pierdere zilnică de la pandemie încoace, potrivit presei de stat. Gigantul bancar american JP Morgan a prezis o șansă de 60% de recesiune în SUA și la nivel mondial în urma anunțului lui Trump privind tarifele.

Recomandări

ÎNTÂLNIRE BILATERALĂ
RUSIA ATACĂ DNIPRO
MAPN VREA 100.000 MILITARI
CÂTE ARME PRODUCE UCRAINA
UNDE MERGI DE PAȘTE?
CE FACI ÎN JOIA MARE

Vorbind la bordul avionului prezidențial în zborul de întoarcere la Washington DC, Trump a declarat că țările europene și asiatice „mor de nerăbdare să ajungă la o înțelegere”. De asemenea, el a respins întrebarea unui reporter cu privire la „pragul de durere” al consumatorilor americani, în timp ce temerile legate de creșterile abrupte ale prețurilor și de o recesiune a pieței cresc. Într-o serie de interviuri televizate mai devreme duminică, oficialii de top ai lui Trump au minimalizat, de asemenea, recentele scăderi ale pieței bursiere. Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat în cadrul emisiunii Meet the Press de la NBC că nu există „niciun motiv” pentru a se aștepta la o recesiune ca urmare a acestui fapt. „Acesta este un proces de ajustare”, a adăugat el.

Între timp, secretarul pentru comerț, Howard Lutnick, a declarat pentru CBS News că tariful „de bază” de 10% pentru toate importurile, care a intrat în vigoare cu o zi mai devreme, va rămâne cu siguranță „în vigoare pentru zile și săptămâni”. Lutnick a continuat spunând că tarifele reciproce mai abrupte sunt încă pe drumul cel bun. Miercuri, 9 aprilie, ar trebui să intre în vigoare tarife vamale mai ridicate pentru aproximativ 60 de țări, denumite „cele mai grave infractoare”. Atunci când a fost întrebat despre aceste tarife, Lutnick a declarat că acestea urmau să apară. „[Trump] le-a anunțat și nu a glumit”, a spus el. Lutnick a apărat, de asemenea, tarifele impuse asupra a două insule mici din Antarctica populate doar de pinguini, spunând că a fost pentru a închide „lacunele” prin care țări precum China pot „trece”.

Indonezia și Taiwanul au declarat în weekend că nu vor impune tarife de retorsiune după ce SUA au anunțat o taxă de 32% asupra importurilor din ambele țări. Liderul Vietnamului, To Lam, i-a cerut lui Trump să amâne cu „cel puțin 45 de zile” o taxă de 46% asupra exporturilor vietnameze către SUA, potrivit unei scrisori văzute de agențiile de presă AFP și New York Times. Cu toate acestea, China a anunțat vineri că va impune un tarif de 34% asupra tuturor importurilor din SUA, începând de joi 10 aprilie.

Starmer a declarat că guvernul britanic va continua să facă presiuni pentru un acord economic cu SUA care să evite unele dintre tarife. Un purtător de cuvânt al Downing Street a adăugat că Starmer și noul prim-ministru canadian Mark Carney au convenit într-o convorbire telefonică că „un război comercial total nu este în interesul nimănui”.

Luni, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu este așteptat să se întâlnească cu Trump pentru discuții comerciale la Washington DC. Netanyahu, vorbind cu reporterii în timp ce se îmbarca într-un avion spre SUA, a declarat că va fi „primul lider internațional care se întâlnește cu Trump” de la introducerea noilor tarife. El a spus că acest lucru a arătat „legătura lor personală și legătura dintre țările noastre care este atât de esențială în această perioadă”.

Proteste anti-Trump au avut loc în orașe din SUA în cursul weekendului, în cea mai mare manifestare de opoziție la nivel național de la preluarea mandatului de către președinte în ianuarie. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă în Boston, Chicago, Los Angeles, New York și Washington DC, printre alte orașe, protestatarii invocând nemulțumiri legate de agenda lui Trump, de la probleme sociale la economice.

Citește și