• Summitul COP27 privind clima se încheie după o sesiune de negocieri de o noapte.
  • Acordul final răspunde cererii țărilor în curs de dezvoltare pentru un fond.
  • Insulele vulnerabile deplâng lipsa de ambiție în reducerea emisiilor.

Țările au adoptat duminică dimineața devreme, în cadrul summitului COP27 privind clima, un acord final foarte disputat, care instituie un fond pentru a ajuta țările sărace afectate de dezastrele climatice, dar nu stimulează eforturile de combatere a emisiilor care le provoacă.

După negocieri tensionate care au durat toată noaptea, președinția egipteană a COP27 a publicat textul final al unui acord și a convocat simultan o sesiune plenară pentru a-l aproba rapid.

Aprobarea rapidă a creării unui fond dedicat pierderilor și daunelor a lăsat totuși multe dintre cele mai controversate decizii privind fondul pentru anul viitor, inclusiv cine ar trebui să contribuie la acesta. Negociatorii nu au făcut nicio obiecție în timp ce președintele COP27, Sameh Shoukry, a trecut în revistă ultimele puncte de pe ordinea de zi. În zorii zilei de duminică, când a răsărit zorii peste locul de desfășurare a summitului din stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh, acordul era deja încheiat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

În ciuda faptului că nu s-a ajuns la un acord pentru reduceri mai drastice ale emisiilor, „am mers pe ceea ce s-a convenit aici pentru că vrem să fim alături de cei mai vulnerabili”, a declarat secretarul german pentru climă, Jennifer Morgan, vizibil supărată.

Delegații au lăudat progresul înregistrat în ceea ce privește înființarea fondului pentru justiție climatică, pentru scopul său de a ajuta țările vulnerabile să facă față furtunilor, inundațiilor și altor dezastre alimentate de emisiile istorice de carbon ale națiunilor bogate.

Întrebată de Reuters dacă obiectivul unei ambiții mai mari de combatere a schimbărilor climatice a fost compromis pentru acest acord, Camila Zepeda, negociatorul șef al Mexicului pentru climă, a rezumat starea de spirit a negociatorilor epuizați.