Țările bogate au respins propunerea țărilor sărace ca reţeta vaccinului COVID-19 să fie la liber, pentru creșterea producției

The first batch of Covishield Covid-19 vaccine from Pune's Serum Institute of India being loaded into a transport vehicle at Chowdhary Charan Singh International Airport on January 12, 2020 in Lucknow, India. The first batch of Covishield vaccine was delivered today in 13 Indian cities including Delhi, UP, Bihar Assam, Karnataka and Tamil Nadu by air as the country is set to launch a massive vaccination drive on January 16. As many as 1.3 billion people of the country are likely to get vaccinated during the drive, which officials described as the "world's biggest inoculation drive" to fight against coronavirus that created havoc across the globe. First Batch Of COVID-19 Vaccines Reach 13 Cities In India, Lucknow, Uttar Pradesh - 12 Jan 2020,Image: 582861503, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Membrii mai bogați ai Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au blocat propunerea a peste 80 de țări în curs de dezvoltare pentru a renunța la drepturile de brevet într-un efort de a stimula producția de vaccinuri COVID-19 pentru țările sărace, relatează Reuters.

Africa de Sud și India și-au reînnoit propunerea de a renunța la regulile acordului OMC privind aspectele de proprietate intelectuală, o acțiune care ar putea permite producătorilor să facă mai multe vaccinuri.

Africa de Sud a susținut că actualul sistem nu funcționează, subliniind eșecul de a asigura medicamente în timpul pandemiei HIV / SIDA, care a costat cel puțin 11 milioane de vieți africane. În luna octombrie, Medecins Sans Frontieres (Medici Fără Frontiere) a elaborat o scrisoare semnată de peste 375 de organizații ale societății civile care susțineau cazul inițiat de Africa de Sud.

Propunerea pentru Africa de Sud și India a fost susținută de zeci de țări, în mare parte în curs de dezvoltare, la OMC, dar s-au opus țările occidentale, inclusiv Marea Britanie, Elveția, națiunile UE și Statele Unite, care au mari industrii farmaceutice interne.

Țările occidentale susțin că protejarea drepturilor de proprietate intelectuală a încurajat cercetarea și inovarea și că suspendarea acestor drepturi nu ar duce la o creștere bruscă a ofertei de vaccin.

Exit mobile version