• Biometria ar putea fi utilizată pentru a confirma identitatea unei persoane și a o face să corespundă cu înregistrarea vaccinului.
  • OMS constată că o dovadă a vaccinului ar putea fi utilă pentru monitorizarea eficacității vaccinurilor Covid.
  • Statul nu poate forța o persoană să demonstreze că a fost vaccinată

Compania aeriană low cost a lui Michael O’Leary și-a lansat campania de marketing „jab and go” și îi încurajează pe clienți să își rezerve bilete pentru sărbătorile de Paște și de vară.

Ryanair – la fel ca alte companii aeriene – ar putea beneficia de adoptarea pe scară largă a așa-numitelor pașapoarte de vaccinare, o idee care a câștigat în popularitate pe tot parcursul anului.

Ideea permiselor de călătorie de coronavirus a fost susținută în martie în Marea Britanie, când Philipa Whitform, președinta grupului parlamentar pentru vaccinuri, a spus că ar putea ajuta la urmărirea celor care au avut Covid-19.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Pașapoartele depindeau atunci de testele rapide, dar ideea nu a reușit să decoleze din cauza limitelor de capacitate și precizie. Dar acum, unii văd vaccinurile ca o dovadă mult mai fiabilă a imunității.

Biometria ar putea fi utilizată pentru a confirma identitatea unei persoane și a o face sa corespunda cu înregistrarea vaccinului și, teoretic, ar putea permite călătorilor să se deplaseze liber în întreaga lume știind că nu se pot contamina cu virus.

Guvernul a declarat că nu există planuri pentru un pașaport pentru vaccin in Marea Britanie.

Andrew Bud, directorul executiv al iProov, care dezvoltă un sistem de verificare biometrică, spune că NHS ar fi „complet capabil” să producă un astfel de pașaport.

„Instituțional, dacă va face parte din identitatea dvs., atunci există o singură organizație în care veți avea încredere pentru a face acest lucru și acesta este NHS”, spune domnul Bud. „Nu cred că vor avea încredere în nimeni altcineva pentru a avea un statut de vaccinare.”

În timp ce start-up-urile din Marea Britanie, cum ar fi iProov, Veridium și Onfido, studiază modul în care ar putea funcționa ID-urile digitale pentru imunitatea la coronavirus, ideea rămâne controversată.

„Scopul poate fi să existe un sistem de pașapoarte de imunitate care să fie disponibil pentru toată lumea, în practică, acest lucru va fi probabil dificil”, potrivit Privacy International. „Sistemele de sănătate exclud deja mulți oameni sau creează ierarhii neintenționate în societate. Accesul la testare sau la un viitor vaccin va urma cel mai probabil modelele de excludere existente ”.

Dincolo de Marea Britanie, dezvoltarea pasapoartelor de vaccinare este în plină desfășurare.

Forumul Economic Mondial dezvoltă un sistem CommonPass cu ajutorul unor directori și oficiali din 52 de țări, inclusiv trei din Marea Britanie. Federația se așteaptă ca aplicația, care ar dezvolta un cod QR care ar putea fi scanat de autorități, să fie lansată în prima jumătate a anului viitor.

La începutul lunii, United Airlines, Lufthansa, Virgin Atlantic, Swiss International Air Lines și JetBlue au spus că vor începe să ofere pasagerilor acest sistem. IAG, proprietarul British Airlines, lucrează la un permis de sănătate separat, care urmează să fie lansat la începutul anului 2021, iar gigantul tehnologic IBM a dezvoltat un Digital Health Pass pentru companii și locații pentru a verifica starea de vaccinare a clienților.

Unele țări merg mai departe. În India, guvernul solicită destinatarilor eligibili să se înregistreze online cu documente de identitate cu fotografie. Israelul urmează să lanseze „pașapoarte verzi” printr-o aplicație mobilă pe 5 ianuarie, document care va permite să călătorească liber persoanelor care au facut fie vaccinurile, fie vindecate de Covid-19, fie au fost supuse unui test.

Organizația Mondială a Sănătății constată că o dovadă a vaccinului ar putea fi utilă pentru monitorizarea eficacității vaccinurilor Covid.

„A avea dovezi de încredere și fiabile ale vaccinării pentru vaccinul COVID-19 va fi esențial în scopuri de sănătate publică, cum ar fi studiile privind eficacitatea vaccinului”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS la începutul acestei luni.

Dar pare puțin probabil ca Marea Britanie să facă presiuni pentru un astfel de pasaport. Ministrul Michael Gove a declarat că pașapoartele nu sunt „în plan” și că accentul e pus pe vaccinările în masă.

Deși s-ar putea ca britanicii să nu aiba un pașaport de imunitate susținut de guvern pentru a se deplasa, companiile private ar putea să-i facă să-l folosească pe al lor. Dl Gove a declarat că întreprinderile individuale vor avea „desigur” capacitatea de a lua decizii cu privire la persoanele pe care le vor primi”.

Și, deși statul nu poate forța o persoana să demonstreze că a fost vaccinata, este posibil să fie nevoie să o demonstreze ca sa poata sa călătorească liber în anumite țări. Deși nu ar putea fi niciodată obligatorii, ar putea deveni în curând o realitate de zi cu zi.