• În Ţările de Jos, guvernul a înfiinţat „comisarul #meToo”. De vină sunt scandalurile sexuale şi acuzaţiile de hărţuire.
  • Mariëtte Hamer, o fostă sindicalistă, va trebui să „vină cu un plan de combatere a comportamentului sexual inadecvat şi a violenţei sexuale” în ţară.
  • Decizia autorităţilor vine după o serie de scandaluri din lumea divertismentului, politicii şi sportului.

După o serie de scandaluri sexuale, olandezii au şi ei probleme de genul „#meToo”. Începând din această săptămână, un comisar numit de premierul Mark Rutte se va ocupa doar de acest subiect: abordarea şi urmărirea penală a hărţuirii sexuale la locul de muncă şi în afara acestuita.

Numele noului comisar este Mariëtte Hamer: sindicalistă, fost deputat şi membră a Consiliului Socio-Economic, un organism consultativ al guvernului format din toţi partenerii sociali.

Sarcina este grea: „să găsească”, se arată în comunicatul guvernului legat de numirea sa, „un plan de abordare al comportamentului sexual inadecvat şi a violenţei sexuale”.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
„ECHITATEA POATE SALVA EDUCAȚIA”

„Vocea Olandei” a fost suspendată după acuzații de agresiuni sexuale

O serie de scandaluri publice au dat naştere numirii ei. Primele cazuri au apărut la The Voice of Holland, un show de talente – varianta Vocea României la noi.

Emisiunea a fost suspendată pe 15 ianuarie. 19 concurenţi şi colaboratori l-au reclamat pe muzicianul Jeroen Rietbergen, care trimitea mesaje cu tematică erotică şi făcea avansuri. El a negat mereu totul, inclusiv acuzaţia de agresiune sexuală făcută de un concurent.

După el, a ieşit la iveală cazul a doi dintre prezentatori, Marco Borsato şi Ali B, împotriva cărora s-a depus şi plângere penală pentru viol. Ali B „a obligat diverse femei să facă sex cu el”, denunţă documentarul „BOOS: This is The Voice”.

Apoi, un parlamentar, Gijs van Dijk, şi un oficial de la Ajax, fostul lateral Marc Overmars, şi-au dat demisia în aceeaşi zi, pe 8 februarie, şi şi-a părăsit funcţiile, ambele sub acuzaţii sexuale. Gijs van Dijk, membru al Camerei Inferioare a Parlamentului, fost sindicalist, şi-a dat demisia „pentru a nu dăuna partidului în timpul anchetei” şi şi-a cerut scuze „faţă de oricine a fost rănit de comportamentul meu inacceptabil în sfera privată”.

Un nume mare din sport a călcat pe bec

Overmars, în vârstă de 48 de ani, devenit director tehnic al lui Ajax în 2012, după o carieră sportivă strălucitoare, a demisionat „pentru mesaje nepotrivite trimise colegilor” pentru ceea ce echipa a numit „de mult timp”, după ce s-a consultat cu Edwin van der Sar.

Comportamentul meu a fost inacceptabil şi mi-e ruşine de asta”, a spus el. „Din păcate, nu mi-am dat seama că depăşesc o limită, dar mi-a fost clarificat în ultimele zile. Deodată am simţit o presiune enormă”, a spus fostul star de la Arsenal.

Olanda este asociată cu o mentalitate libertartină. Vara trecută, Ministerul Sănătăţii a sponsorizat o campanie progresivă, intitulată „Sense”, în care vorbeşte despre consimţământ, sexualitate respectuoasă şi jenă unui public adult.

La o populaţie de 17,5 milioane de olandezi, în fiecare an există aproximativ 1,6 milioane de plângeri sau sesizări de comportament sexual neadecvat şi 100.000 de plângeri de violenţă sexuală; 90% dintre reclamanţi sunt femei.