- Miniștrii afacerilor interne din cele 27 de state membre vor participa joi la o reuniune de urgență la Luxemburg.
- Planurile s-au dovedit a fi extrem de controversate, Polonia, Ungaria și alte țări de la granița UE având dificultăți în a înțelege cum le pot convinge alegătorii.
- Țările care nu pot participa vor trebui să contribuie la un fond central, care va fi apoi utilizat pentru a consolida capacitatea financiară a țărilor care găzduiesc migranți.
Țările UE care refuză să găzduiască migranți sau solicitanți de azil ar putea fi taxate cu până la 20.000 de euro pentru fiecare refuz, conform unor propuneri radicale menite să reducă presiunea asupra țărilor din prima linie, inclusiv Italia și Grecia, scrie The Guardian.
Miniștrii afacerilor interne din cele 27 de state membre vor participa joi la o reuniune de urgență la Luxemburg pentru a discuta două propuneri-cheie, inclusiv un program de relocare pentru peste 100 000 de migranți pe an. Însă planurile s-au dovedit a fi extrem de controversate, Polonia, Ungaria și alte țări de la granița UE având dificultăți în a înțelege cum le pot convinge alegătorii.
Un diplomat a declarat că au ales „metoda țestoasă, de a o face încet, încet” pentru a încerca să găsească o poziție de acord între statele membre, dar a spus că joi va fi o situație de tip „touch-and-go”. „Vom reuși să ajungem la un acord?. Sper că da, dar nu sunt sigur. Este 50:50″, a declarat un oficial. Propunerile se concentrează pe migrația neregulamentară în Europa, un pachet separat de controale fiind discutat pentru a face față nivelurilor de criză ale migrației înregistrate după izbucnirea războiului din Ucraina și în 2015, când peste 1 milion de migranți au fost primiți de Germania.
Cele două modificări discutate joi vizează o distribuire mai echitabilă a țărilor care sunt responsabile de migrație și un răspuns la cererile Italiei și Greciei ca restul UE să joace un rol în gestionarea migrației.
Polonia a declarat deja că nu va susține un program de relocare obligatorie, ministrul adjunct de externe Szymon Szynkowski vel Sęk numindu-l un „pseudo remediu”.
În schimb, politica va încerca să impună „solidaritatea obligatorie”, luând în considerare capacitatea națiunilor gazdă de a găzdui migranți, ținând cont de țări precum Irlanda, care are o criză de locuințe, sau Polonia, care găzduiește aproximativ 1 milion de refugiați. Țările care nu pot participa vor trebui să contribuie la un fond central, care va fi apoi utilizat pentru a consolida capacitatea financiară a țărilor care găzduiesc migranți.
Diplomații au refuzat să se pronunțe cu privire la informațiile potrivit cărora taxa pentru fiecare refuz ar urma să fie stabilită la aproximativ 20.000 de euro. În schimb, miniștrilor reuniți mâine la Luxemburg li se va prezenta o „serie de cifre”.
Citește și: