• Ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten a avertizat că țările UE se vor confrunta cu cinci până la zece ierni teribile dacă nu se va face nimic pentru a reduce prețul gazelor naturale.
  • Se fac tot mai multe apeluri pentru plafonarea prețului gazelor naturale la nivelul UE și pentru decuplarea acestuia de prețul energiei electrice.
  • Statele UE se confruntă cu creșteri uriașe ale prețurilor la energie de când principalul furnizor de gaze naturale, Rusia, a invadat Ucraina în februarie, declanșând sancțiuni.

Ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten a avertizat că țările UE se vor confrunta cu cinci până la zece ierni teribile dacă nu se va face nimic pentru a reduce prețul gazelor naturale.

Se fac tot mai multe apeluri pentru plafonarea prețului gazelor naturale la nivelul UE și pentru decuplarea acestuia de prețul energiei electrice.

Statele UE se confruntă cu creșteri uriașe ale prețurilor la energie de când principalul furnizor de gaze naturale, Rusia, a invadat Ucraina în februarie, declanșând sancțiuni.

Recomandări

APUNE ERA TIKTOK?
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
OLD MUSIC IS BACK
MOMENTELE ANULUI ÎN ATP
BEYONCE FACE SHOW
CUM AU APĂRUT FELICITĂRILE?

Țările care susțin Ucraina încearcă să reducă importurile de gaze și petrol rusesc.

Rusia, care a furnizat UE 40% din gazele sale anul trecut, a restricționat la rândul său livrările.

Ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten, a scris pe Twitter că prețurile la gaze în Europa trebuie înghețate urgent, adăugând că legătura dintre prețurile la gaze și cele la electricitate este artificială și trebuie reformată.

Următoarele cinci până la zece ierni vor fi teribile dacă nu facem nimic”, a spus ea. Trebuie să acționăm la sursă, la nivel european, și să lucrăm pentru a îngheța prețurile la gaze.”

Prețurile la electricitate au crescut și ele vertiginos în Europa și au atins niveluri record în această săptămână.

Trebuie să oprim această nebunie care se întâmplă acum pe piețele energetice”, a declarat Karl Nehammer, cancelarul Austriei.

Prețurile la electricitate trebuie să scadă, a spus el, făcând apel la UE să decupleze prețurile la electricitate și la gaze.

Nu putem să-l lăsăm pe președintele rus Vladimir Putin să determine în fiecare zi prețul european al electricității”, a adăugat el.

Gazele naturale sunt încă utilizate pe scară largă pentru a produce energie electrică. Deoarece prețurile la gaz au crescut, acest lucru costă mai mult.

În mod semnificativ, acest preț este utilizat la cumpărarea cu ridicata a energiei electrice, chiar și atunci când aceasta provine din resurse regenerabile mult mai ieftine.

Germania – cel mai mare importator de gaz rusesc în 2020 s-a grăbit să își consolideze rezervele de gaz înainte de iarnă, în ciuda faptului că Rusia a redus livrările.

Obiectivul său este de a-și umple capacitatea de gaze la 85% până în octombrie. În acest scop, a pus în aplicare măsuri de economisire a energiei.

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat că astfel de măsuri – împreună cu cumpărarea de gaz de la furnizori alternativi – au permis Germaniei să își îndeplinească obiectivul mai devreme decât se anticipa.

El a estimat că obiectivul de 85% ar putea fi atins până la începutul lunii septembrie.