Capacitatea spitalelor de pediatrie va fi evaluată, în următoarea perioadă, pentru a stabili unde pot fi tratate eventualele cazuri de infecţie cu noul coronavirus, în rândul copiilor, în contextul începerii anului şcolar, a anunţat, vineri, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.
„În următoarea perioadă, vom evalua şi spitalele de pediatrie, pentru a putea avea avea şi capacitatea lor, în eventualitatea creşterii numărului cazurilor odată cu deschiderea şcolilor.(…) Urmează o lună septembrie, o lună cu mai mulţi factori care pot duce la o creştere a numărului de cazuri, în consecinţă a creşterii transmiterii comunitare. Luni va fi o ultimă zi înainte de reluarea activităţii în unităţile de servire cu capacitate închisă, precum şi în hoteluri, teatre, cinematografe. Tocmai în acest context, evaluăm capacitatea spitalelor de a putea gestiona o eventuală creştere. Repet ce spuneam în ultima perioadă: această pandemie nu se tranşează în spital, se tranşează în pre-spital, acolo unde trebuie să avem grijă să respectăm acele precauţii, acele recomandări, pentru a avea o transmitere comunitară scăzută şi un număr scăzut de cazuri de la o zi la alta. Noi suntem capabili să adaptăm numărul de paturi, terapii intensive, unităţi modulare, dar să nu forţăm această limită pentru a nu colmata sistemul medical” a spus, vineri, ministrul Sănătăţii, prezent la Sfântu Gheorghe.
Conform sursei citate, cinci procente din noile cazuri raportate zilnic ajung în secţiile de Terapie Intensivă.
„Din studiile făcute de noi, o capacitate de 600 de paturi ar putea fi ocupată în condiţiile în care avem 1.500 de pacienţi noi, timp de 10 zile. Avem studii şi avem evaluări făcute pe anumite perioade, dar noi sperăm ca acele recomandări să fie menţinute şi respectate, pentru a avea o transmitere comunitară scăzută şi o scădere a numărului de cazuri noi”, a mai spus Nelu Tătaru.