• Sunt peste 12.000 de bolnavi de Covid-19 în spitale
  • Majoritatea sunt tratați cu paracetamol, vitamine şi sirop de tuse
  • Favipiravir, singurul medicament cu dublu beneficiu: în gripă, dar şi în Covid-19, nu există în farmacii
  • În același timp, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că medicii îl pot prescrie

Sunt peste 12.000 de bolnavi de Covid-19 în spitale. Dacă adunăm numărul cazurilor din ultimele 14 zile, avem acasă …. de pacienţi. Mulţi dintre ei sunt trataţi cu paracetamol, vitamine şi sirop de tuse, medicii de familie nu au ce altceva să le prescrie, le spun să sune la 112 dacă li se înrăutăţeşte starea.

Uite ce spune o pacientă tratată acasă: „De patru zile eu cu soţul suntem pozitivi. Tot ce pot să spun este că tratamentul nu dă rezultate şi se scuză că asta este singura schemă de tratament. Ca simptome, avem dureri musculare, dureri de cap, de ieri îmi face şi băiatul febră şi refuză să ne dea tratament, din cauză că nu poate pune diagnostic şi nu îl vede, că noi suntem pozitivi.” 

Hai să îţi spun şi că protocolul de tratament cel mai recent, din august, prevede că agavarea stării pacienţilor.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Medicaţia antivirală trebuie administrată cât mai precoce după stabilirea diagnosticului (de dorit de la începutul perioadei simptomatice), urmărindu-se:

– limitarea riscului de trecere a pacientului către faza dominată de excesul de inflamaţie, în care apar mai frecvent manifestări severe de boală;

– reducerea duratei de evoluţie a bolii şi a spitalizării pacientului, ceea ce creşte siguranţa pacientului şi reduce consumul de resurse pentru fiecare pacient în parte.

Există vreo posibilitate să se schimbe protocolul de tratament? Și cei internaţi cu forme ușoare primesc tratament antiviral, dar cei de acasă nu primesc nimic.  Este necesar tratamentul cu antivirale pentru pacienţii cu forme uşoare care nu stau acasă? 

„Dacă ne referim strict la cei care sunt în izolare la domiliciu, sub supravegherea medicului de familie şi în acest moment medicul de familie poate recomanda, condiţiile de exemplu Favipiravirul. Favipiravirul este un antiviral care este recomandat şi în gripă şi atunci el poate fi recomandat. Noi utilizăm aceste antivirale off label într-un context de protocoale, în care îl avem şi în primele zile”, a spus Tătaru.

Care să situaţia în farmacii

Dacă ar fi aşa, am vrut şi noi să vedem dacă putem cumpăra Favipiravir în farmacie.

FARMACIE 1

Reporter: Am şi eu o reţetă de la medicul de familie pentru Avigan sau Favipiravir. 

Farmacist: Nu am nici una, nici alta, să ştiţi, în sistem.

Reporter: Aţi avut vreodată în reţete?

Farmacist: Din câte îmi aduc eu aminte, nu. 

Reporter: Şi nici nu ştiţi dacă o să aveţi, ca să fac o rezervare?

Farmacist: Odată ce nu există în depozit, vă daţi seama că nu s-a alocat deloc. 

FARMACIE 2

Farmacist: Nu cred că există în farmacii, sincer. Eu ştiu că e doar intraspitalicesc, nici măcar nu îl găsesc listat. 

FARMACIE 3

Farmacist: Dacă e un tratament antiviral, după cum îmi apare pe internet, n-o să-l găsiţi. Sunt medicamente de uz spitaliesc. Nu îmi apare.

Reporter: Şi nu pot să găsesc decât în spital?

Farmacist: Şi acolo foarte greu. Nu-s medicamente uzuale. Nici măcar nu-mi apar listate. 

Ce spune Dragoş Damian, preşedintele Terapia Cluj

Nici nu aveam cum să găsim medicamentul în farmacii, aşa cum spunea ministrul.

Dragoş Damian, preşedintele Terapia Cluj, care a şi adus antiviralul în ţară, spune că l-a distribuit doar pentru spitale.

Pentru comercializarea în farmaciile cu circuit deschis abia acum se poartă discuţii cu Ministerul Sănătăţii şi cu cei din comisia de boli infecţioase.Dacă lucrurile se mişcă cum trebuie, Favipiravirul va fi în farmacii la începutul lunii decembrie. 

„În momentul în care, împreună cu autorităţile ne înţelegem asupra protocolului de tratament, în mod normal distribuitorii îl pot aduce în farmacii. Şi exclusiv, dar exclusiv, repet acest lucru, la recomandarea medicului pacienţii pot lua acest medicament. El este eficient împotriva gripei sezoniere, este indicaţie de prospect, deci o indicaţie reală şi are off label, cum se zice, în afara prospectului, indicaţia de SARS COV 2, forme medii şi uşoare. Dacă calculul nostru este bine făcut, depinde foarte mult de recomandarea comisiilor, pentru gripă preţul este undeva la 40-50 de lei pe o cură, iar pentru SARS COV 2 este undeva la 100 de lei, 110 lei pentru o cură. Este un preţ extrem de accesibil, dacă comparăm cu alte medicamente care costă mii de lei”, a afimat, pentru Aleph News, Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj.