• Vlad Voiculescu va fi chemat la audieri în Parlament, dacă Guvernul nu lămureşte problema listelor cu testarea pe judeţe, declară Nelu Tătaru.
  • Demersul lui Vlad Voiculescu de a publica lista cu testele Covid-19 pe judeţe este corect pe fond, dar trebuie să existe unele avize, spune Tătaru.
  • Cîţu, despre scandalul cu Voiculescu: „Întotdeauna am fost susţinător al transparenţei 100%”.

Vlad Voiculescu va fi chemat la audieri în Parlament, dacă Guvernul nu lămureşte problema listelor cu testarea pe judeţe, declară Nelu Tătaru.

Demersul lui Vlad Voiculescu de a publica lista cu testele Covid-19 pe judeţe este corect pe fond, dar trebuie să existe unele avize, declară într-un interviu la RFI preşedintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor, Nelu Tătaru.

Fostul ministru PNL al Sănătăţii se referă pe de altă parte în interviu la dezvăluirile făcute de societatea civilă privind existenţa unui sistem paralel de vaccinare în Bucureşti şi precizează că a discutat cu reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţii de Vaccinare şi că urmează ca săptămâna viitoare să existe lămuriri, iar centrele respective de vaccinare „să intre în circuitul deschis”.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Tătaru: „Eu sunt adeptul prezentării unor date într-un context epidemic şi pe înţelesul fiecăruia”

Întrebat cum i se pare demersul lui Vlad Voiculescu de a publica lista cu testele pe judeţe, Nelu Tătaru a spus că, plecând de la principiul că populaţia trebuie să fie informată, numai că fiecare informaţie trebuie să fie asumată, avizată şi corectă: „Nu ştiu, nu am cunoştinţă în acest moment dacă acele informaţii care au ajuns către populaţie au fost avizate de structuri sau nu, cred că aici este treaba Guvernului şi a premierului să evalueze sau să verifice. Dar mă reîntorc, este absolut necesar, atât pentru o informare corectă, ca aceste date să vină şi să vină defalcat pe fiecare zonă, după cum şi evoluţia acestei pandemii o vedem diferită pe fiecare din zonele din ţara noastră”.

Întrebat, de asemenea, dacă pe fond, demersul lui Vlad Voiculescu de a publica lista cu testele pe judeţe i se pare corect, Tătaru a răspuns: „Da, pe fond, mi se pare corect. O transparenţă trebuie să existe, informarea trebuie să existe, dar acele lucruri pe care noi le considerăm amănunte şi care înseamnă asumarea şi corectitudinea unor date cu avizarea de către instituţia respectivă trebuie să existe”.

În ce priveşte nevoia de avize, nefiind vorba despre date personale, ci de nişte cifre seci, Nelu Tătaru a declarat că acele cifre seci nu crede că sunt pe înţelesul populaţiei: „Nu merg doar să mă gândesc la avize, mă gândesc la a prezenta într-un anumit context fiecare din acele date pe care le-am dat populaţiei. Faptul că am luat o bază de date şi am prezentat-o, dacă într-adevăr este aşa, mi se pare oarecum ceva brut, pe care încerci să-l prezinţi populaţiei, pentru a arăta o transparenţă. Nu, eu sunt adeptul prezentării unor date într-un context epidemic şi pe înţelesul fiecăruia. Dincolo de acest lucru, mă întorc la ce spuneaţi dvs., la avizarea unor date. Da, avizarea unor date, dacă nu fac atingere către date personale, GDPR-ul sau către anumite zone de vaccinare, să spunem, care reprezintă unităţi militare sau reprezintă alte structuri care au un anumit regim”.

Cîțu: „Întotdeauna am fost susţinător al transparenţei 100%”

Florin Cîţu declară, miercuri, că susţine prezentarea zilnică a datelor defalcate privind vaccinarea şi cere instituţiilor să se autosesizeze cu privire la suspiciunile că persoane din personalul militar s-au vaccinat, deşi nu aveau dreptul: „Întotdeauna am fost susţinător al transparenţei 100%”.

La orice sesizare, că vine de la cetăţenii României sau vine de la o instituţie, trebuie să dau o rezoluţie. Nu sunt specialist. Vom vedea dacă este vreo problemă. Din punctul meu de vedere subiectul este încheiat”, afirmă premierul Florin Cîţu.

El a reluat situaţia locurilor libere în platforma de vaccinare.

Aştept să văd de ce e posibil la Timişoara sau Timiş să aibă locuri libere şi totuşi să ceară vaccinuri în plus”, adaugă Cîţu.

Referitor la afirmaţiile lui Vlad Voiculescu, potrivit cărora „transparenţa deranjează”, premierul spune: „Eu am spus din primul moment că voi prezenta transparent toate concluziile. De exemplu, rapoartele de control din urma incendiilor de la Balş, de la Piatra Neamţ. Rămân fidel acestui lucru. Cred că astăzi (miercuri – n.r.), după şedinţa de Guvern, dacă este gata, voi veni cu câteva concluzii. Întotdeauna am fost susţinător al transparenţei 100%”.

Florin Cîţu precizează că susţine prezentarea zilnică a datelor defalcate.

Am văzut nişte concluzii în spaţiul public care arată nişte acuzaţii grave, pe care trebuie să le explice cei care au publicat datele. Înţeleg că se formează în opinia publică imaginea că s-au vaccinat persoane din personalul militar care nu trebuiau să se vaccineze, ceea ce este foarte grav. Dacă există dovezi, cei care au publicat datele trebuie să le susţină şi să le explice. Instituţiile statului trebuie să se autosesizeze”, mai spune premierul.

Întrebat dacă este mulţumit de activitastea ministrului Sănătăţii, Cîţu menţionează că nu a făcut încă o evaluare a miniştrilor.

Premierul Florin Cîţu a anunţat luni că a trimis Corpul de control la MS pentru a face verificări cu privire la existenţa avizelor necesare publicării unei raportări defalcate a datelor referitoare la pandemie.

Am avut o discuţie cu şeful Corpului de Control, în această dimineaţă, se autosesizează să vadă dacă au fost respectată toată legislaţia, avizele dacă au fost luate… Este vorba despre publicarea unor informaţii de care ţine mai multe instituţii atunci, natural, trebuia să existe şi avizul acelor instituţii”, afirma premierul Florin Cîţu.

Voiculescu: „Aştept să aflu şi eu pe cine am supărat şi, mai ales, de ce”

Ministrul Sănătăţii a cerut să i se aducă la cunoştiinţă sursa sesizării: „În spiritul transparenţei, aştept să aflu şi eu pe cine am supărat şi, mai ales, de ce”, conchide ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a publicat joi, în premieră, date referitoare la pandemie şi vaccinare: pentru prima dată, am oferit publicului informaţii absolut fireşti şi nefiltrate, de interes public. Vorbim de date privind pandemia, defalcate pe judeţe, şi pe centre de vaccinare. Pentru a lămuri rapid poziţia mea, iată mai jos ideile principale: Transparenţa deranjează. Premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituţie a statului şi a solicitat, procedural, Corpului de Control să verifice dacă nemulţumirea este justificată. Vreau să subliniez că aş fi făcut la fel: nu există nici un conflict între mine şi premierul Florin Cîţu”, menţiona Voiculescu.