Te așteaptă amenzi mari dacă nu respecți legea. Cine va fi sancționat și care sunt sumele

  • Ludovic Orban a anunțat că de azi cei care nu respectă legea vor primi amenzi mari
  • Amenzile sunt cuprinse între 500 şi 15.000 de lei
  • Cele mai mari amenzi le riscă şefii instituţiilor publice şi persoanele juridice

De astăzi, persoanele care nu respectă prevederile legale vor fi amendate, a anunțat premierul Ludovic Orban. Dacă te întrebi cât va trebui să scoți din buzunar, află că amenzile nu sunt deloc mici. Variază de la 500 de lei la 15.000 de lei. Totuși, cei care le primesc pot plăti jumătate din sumă în termen de 15 zile.

Șefii instituţiilor publice şi persoanele juridice riscă cele mai mari amenzi. În aceste cazuri se poate ajunge la sume de 15.000 de lei. Aici intră amenzile pentru organizarea de mitinguri, întruniri de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spaţii închise, nerespectarea de către operatorii de transporturi a măsurilor dispuse sau încălcarea intervalelor orare în care acestea sunt permise.

„În baza legii, vă repet, avem la dispoziţie toate instrumentele legale necesare, inclusiv amenzile. Nu pot să fac o paranteză să nu vă spun că am rămas siderat când am văzut oameni care ne acuzau că de ce am dat amenzi, cum acum ne acuzau că de ce nu am dat amenzi. Adică ai bască, nu ai bască. Deci amenzile sunt un instrument prin care cei care nu respectă legea pot fi determinaţi la o conduită corectă. Pentru că o conduită corectă contribuie la sănătatea publică şi îi fereşte pe oamenii sa nu fie infectaţi. Acest virus generează riscuri majore inclusiv pentru viaţa oamenilor, orice comportament care nu este corect şi care poate duce la infectarea oamenilor este un comportament care trebuie sancţionat. Aşa este normal. Suntem democraţie, dar nu suntem anarhie. Democraţia funcţionează în beneficiul celor care respectă legea“, a spus premierul.

Și dacă vei călători în afara localităților fără declarația pe proprie răspundere vei primi amenzi. Aceeaşi sancţiune poţi primi şi dacă nu vei purta mască de protecţie în mijloacele de transport, în supermarket-uri sau la locul de muncă. Amenda variază între 500 şi 2.500 de lei.

Sursă foto: Alexandru Dobre/Mediafax Foto