• Ministrul de interne a anunţat vineri ridicarea obligativităţii autoizolării la domiciliu după revenirea în ţară.
  • Marcel Vela a precizat că măsura se va aplica începând cu data de 15 iulie, odată cu cel de-al treilea val de relaxare.
  • Persoanele vizate de ridicarea restricţiei sunt doar acelea care vin din ţările declarate „sigure”.

Într-o sesiune live pe facebook, Marcel Vela a vorbit despre criteriile de evaluare aplicate pentru a intra sau nu în izolare dacă te întorci în România. Acesta spune că există o statistică la nivel european prin care sunt clasificate țările unde pandemia este în scădere.

„Criteriul se referă la îmbolnăvirile zilnice, pe ultima perioadă de 14 zile, ca şi medie zilnică. Acest criteriu va fi luat în considerare inclusiv de Institutul Naţional de Sănătate Publică, institut care va anunţa săptămânal nivelul de evaluare pentru fiecare ţară”, a spus Marcel Vela.

Dacă locuiești într-o ţară în care media îmbolnăvirilor zilnice, la milionul de locuitori, este de până în 5 persoane, Franţa, de exemplu, sau Spania, ministrul de Interne spune că atunci intrarea în izolare va fi obligatorie pentru o perioadă de 14 zile.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Lista ţărilor care se încadrează în aceste limite, de cel mult 5 cazuri de coronavirus la un milion de locuitori, în decurs de două săptămâni, va fi stabilită de Institutul Naţional pentru Sănătate Publică.

Totuşi, în cadrul aceleiaşi sesiuni Q&A, Marcel Vela a dat exemplu de câteva state ce îndeplinesc deja criteriul descris mai sus. Este vorba despre Grecia, Bulgaria, Austria şi Germania, dintre care ultima nu a mai fost inclusă de autorităţi pe lista ţărilor „sigure”.

În prezent, persoanele care vin în România din Spania, Italia, Franţa, Marea Britanie  sau Belgia trebuie să se autoizoleze la domiciliu timp de 14 zile.