• Cercetătorii studiază posibilitatea schimbării unui vaccin cu altul pentru rapel.
  • Sergiu Balaban are 30 de ani și locuiește în Italia de aproximativ 11 ani.
  • Sergiu Balaban a fost vaccinat la prima doză cu AstraZeneca iar la a doua cu Moderna.

Deși, în momentul de față nu există date concrete care să permită schimbarea unui vaccin cu altul pentru a doua doză, o parte din țările europene care au vaccinat cu AstraZeneca, au decis să folosească alt ser pentru rapel, din cauza reacțiilor adverse. Acesta este și cazul Italiei. Sergiu Balaban are 30 de ani și locuiește de aproximativ 11 ani în Milano. Când a ajuns la centrul de vaccinare, medicii l-au anunțat că a doua doză o va face cu Moderna.

Sergiu Balaban, managerul unui cabinet stomatologic din Italia: „Am fost cumva mai liniștit că voi face alt vaccin decât AstraZeneca. La AstraZeneca am avut două zile destul de grele după vaccin. Dureri de muschi, febră, frisoane. Pe când, după Moderna în primele 24 de ore nu am avut nimic altceva decât o durere lejeră de antebraț”

Valeriu Gheorghiţă îți recomandă, acum puțin timp, să fii precaut, înainte să decidă dacă vor să facă rapelul cu AstraZeneca sau nu.

Valeriu Gheorghiță, Coordonatorul Campaniei de Vaccinare: „Dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu acelaşi tip de vaccin”

Adrian Marinescu, medic infecţionist: „Nu cred că există o explicaţie. Cred că trebuie să fim extrem de atenţi să stabilim un profil al pacienţului, în aşa fel încât să eliminăm pe cât se poate şi aceste riscuri, chiar dacă sunt reduse”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI