• Trump s-a aflat deja în conflict cu națiunile europene în încercarea sa de a pune capăt războiului.
  • Washingtonul ar putea, de asemenea, să părăsească un efort internațional de a încerca să îl urmărească pe Vladimir Putin.
  • Statele Unite au refuzat să contribuie la un text elaborat de Ucraina și UE, care cere Moscovei să își retragă trupele din țara sfâșiată de război.

Donald Trump a semnalat că Statele Unite ar putea renunța la urmărirea penală pentru crime de război împotriva Rusiei. Demersurile vin după ce SUA au propus un proiect de rezoluție a Organizației Națiunilor Unite care solicită „încetarea rapidă” a războiului, la a treia aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina. Acest lucru opune Washingtonul unui efort al Kievului și al aliaților europeni de a obține adoptarea propriului text de către Adunarea Generală, scrie The Telegraph.

În ultimele zile, președintele Trump s-a aflat deja în conflict cu națiunile europene în încercarea sa de a pune capăt războiului. Washingtonul ar putea, de asemenea, să părăsească un efort internațional de a încerca să îl urmărească pe Vladimir Putin în cadrul unui tribunal de tip Nuremberg. Acest lucru urmează refuzului oficialilor americani de a eticheta Rusia drept „agresor” în cadrul unei reuniuni pentru a discuta eforturile de a încerca să îl trimită pe Putin în judecată.

Statele Unite au refuzat, de asemenea, să co-sponsorizeze un text elaborat de Ucraina și UE, care cere Moscovei să își retragă trupele din țara sfâșiată de război.

Recomandări

ROMÂNIA NU TRIMITE TRUPE
GROENLANDA NU ÎI VREA
DRILL, SEBI, DRILL!
FIGHT FIRE WITH FIRE
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PNRR?
RUTTE ÎL AMENINȚĂ PE PUTIN

Între timp, această țară și-a prezentat propriul proiect de rezoluție, care conține trei paragrafe și care afirmă că deplânge pierderea de vieți omenești în timpul „conflictului Rusia-Ucraina” și reiterează că „scopul principal al Organizației Națiunilor Unite este menținerea păcii și securității internaționale și soluționarea pașnică a disputelor”.

Administrația lui Trump a refuzat, de asemenea, să semneze o declarație planificată a G7 în care Rusia este numită „agresorul” în războiul cu Ucraina, pentru a marca luni cea de-a treia aniversare a conflictului. Președintele SUA a acuzat Ucraina că a declanșat războiul, l-a catalogat pe Volodimir Zelenski drept „dictator” și a făcut presiuni pentru ca Rusia să fie invitată din nou în alianța națiunilor industrializate.

Citește și