• Miniștrii de externe ai grupului Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) sunt foarte îngrijorați de creșterea tensiunilor în ceea ce privește Taiwanul, a declarat astăzi un oficial din Cambodgia, țară deținătoare a președinției.
  • Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților a Statelor Unite a vizitat marți Taiwanul, în ciuda faptului că China a amenințat SUA că vor fi consecințe.
  • Generalii de la Taipei au declarat miercuri că nu caută o luptă cu China, dar nici nu se vor feri de una.

Avioane de război chineze au intrat astăzi în zona de apărare aeriană a Taiwanului, ca măsură de protest față de vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, care a înfuriat Beijingul.

S-a raportat că 27 de avioane de vânătoare, inclusiv 16 avioane Su-30 de fabricație rusească au intrat în zonă, ceea ce a determinat măsuri defensive din partea Taipei.

Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, a vizitat marți Taiwanul, în ciuda faptului că China a amenințat SUA că vor fi consecințe.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

China consideră Taiwanul ca fiind parte a țării sale, într-o provincie separatistă, iar președintele chinez Xi Jinping este disperat să pună mâna oficial pe insulă, afirmând că ar anexa-o cu forța dacă ar fi necesar.

În 1949, Taiwanul și China s-au despărțit după ce comuniștii au câștigat un război civil pe continent.

Apoi, în 2016, China a întrerupt orice contact cu guvernul Taiwanului după ce președintele taiwanez Tsai Ing-wen a refuzat să aprobe afirmația Beijingului potrivit căreia insula și partea continentală formează împreună o singură națiune chineză.

Publicația chineză de stat Global Times a declarat că vizita lui Pelosi ar putea cataliza procesul de reunificare” a Taiwanului cu China. Iar China și-a intensificat prezența militară pentru a încerca să forțeze insula să accepte guvernarea chineză.

În cea mai recentă intensificare a tensiunilor în strâmtoarea Taiwan, Taiwanul a declarat că a trimis avioane și a instalat sisteme de rachete pentru a monitoriza” activitățile chinezești în zona sa de identificare a apărării aeriene.

Generalii de la Taipei au declarat miercuri că nu caută o luptă cu China, dar nici nu se vor feri de una.

Ei au spus într-o declarație: Suntem hotărâți să ne susținem suveranitatea, libertatea și democrația”.

O sursă familiarizată cu planificarea securității Taiwanului a declarat pentru Reuters că avioanele care au trecut linia mediană nu au zburat prea departe în zona tampon neoficială din partea chineză.

Miniștrii de externe ai grupului Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) sunt foarte îngrijorați de creșterea tensiunilor în ceea ce privește Taiwanul, a declarat astăzi un oficial din Cambodgia, țara de reședință.

Pelosi a devenit oficialul american de cel mai înalt rang din ultimii 25 de ani care a vizitat insula și a făcut această călătorie ca parte a obligației SUA de a fi alături de democrații (Taiwan) împotriva țărilor autocratice (China).

China a anunțat, la câteva minute după sosirea lui Pelosi, că va desfășura exerciții militare importante și activități de antrenament” în anumite zone cartografiate.

Trei dintre zonele planificate pentru așa-zisele exerciții pătrund în apele Taiwanului, iar trei sunt poziționate la estul insulei, izolând-o efectiv de Pacific.

Oficialii taiwanezi au declarat că exercițiile cu focuri reale încalcă normele ONU, invadează spațiul teritorial al Taiwanului și reprezintă o provocare directă la libera navigație aeriană și maritimă.