• Olaf Scholz își susține solidaritatea față de Polonia.
  • Olaf Scholz: încălcarea granițelor va avea consecințe grave.
  • Germania a suspendat procedura de aprobare pentru Nord Stream 2.

Olaf Scholz și Mateusz Morawiecki au discutat despre acțiunile militare pe care Rusia le exercită în apropierea graniței cu Ucraina. Noul cancelar al Germaniei s-a întâlnit duminică la Varșovia cu premierul polonez. Scholz și-a susținut solidaritatea față de Polonia și a spus că nicio țară nu ar trebui să creadă că granițele pot fi încălcate „fără consecințe grave”. L-a criticat pe Alexander Lukashenko cu privire la scenele recente de la granița Belarus-Polonia.

„Urmărim cu mare îngrijorare mișcările trupelor de-a lungul graniței cu Ucraina și spunem foarte, foarte clar că granițele din Europa nu pot fi încălcate și considerăm că integritatea granițelor țărilor nu poate fi încălcată. Și nimeni să nu creadă că ar putea fi pur și simplu încălcate fără consecințe grave”, spune Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Guvernul de la Varșovia este, de asemenea, implicat într-o dispută din ce în ce mai intensă cu Uniunea Europeană, care reține fonduri de recuperare a pandemiei din Polonia, spunând că politicile guvernului erodează
independența judiciară de acolo.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Europa este o comunitate de valori și drepturi, suntem uniți în ideea statului de drept și a democrației. Și de aceea ar fi, de asemenea, foarte bine și util dacă discuțiile dintre Uniunea Europeană, Comisie și Polonia ar putea duce în curând la o soluție foarte bună, pragmatică”, a transmis cancelarul.

În timpul conferinței de presă, Morawiecki și Scholz au vorbit despre posibilele scenarii asupra sancțiunilor contra Belarusului.

„Granița trebuie să fie strânsă pentru ca Uniunea Europeană să se poată apăra ea însuși și să poată decide singur cu privire la viitorul său. Totodată, am discutat și despre posibilele scenarii viitoare și potențialele sancțiuni (împotriva Belarusului), care vor fi discutate la următoarea reuniune a Consiliului European. Sancțiunile economice reale”, transmite prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki.

Cei doi au discutat și despre conducta Nord Stream 2, care va transporta gazul rusesc direct în Germania. Morawiecki este convins că ar putea fi folosită ca o modalitate de a pune presiune asupra Ucrainei și a Uniunii Europene.

„Suntem convinși că Nord Stream 2 va crește posibilitățile Kremlinului de a pune presiune asupra Ucrainei și a Uniunii Europene. Subliniem aceste riscuri și încercăm să găsim o soluție cu partenerii noștri germani care să răspundă acestor riscuri. Cea mai bună soluție ar fi prevenirea deschiderea Nord Stream 2”, declară Mateusz Morawiecki.