• Armata sârbă a fost plasată în alertă maximă de luptă și a fost ordonată să se apropie de frontiera cu Kosovo, în urma ciocnirilor violente dintre protestatari sârbi și poliție într-un oraș din nordul Kosovo.
  • În Zvecan, protestatarii au încercat să împiedice noul primar albanez să intre în biroul său, iar poliția kosovară a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.
  • Boicotarea masivă a alegerilor locale din nordul Kosovo de către sârbii care cer mai multă autonomie a intensificat tensiunile și pune în pericol acordul de pace dintre Serbia și Kosovo.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a plasat armata ţării în alertă maximă de luptă şi a ordonat unităţilor să se deplaseze mai aproape de frontiera cu Kosovo, după ciocniri între protestatari sârbi şi poliţie într-un oraş cu majoritate sârbă din nordul Kosovo, realtează Reuters.

Incidentele au avut loc în localitatea Zvecan, unde mulțimea s-a adunat în fața primăriei, unde a încercat să-l împiedice pe noul primar albanez să intre în biroul său.
Poliția din Kosovo a intervenit cu gaze lacrimogene, iar o mașină de poliție a fost incendiată.

Protestele survin în urma alegerilor locale boicotate masiv, iar sârbii din nordul Kosovo contestă lipsa de respect pentru cererile lor de autonomie. Această situație reprezintă un nou pas înapoi în implementarea acordului de pace din martie între Serbia și Kosovo.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Locuitorii sârbi din nordul Kosovo nu recunosc declarația de independență a Kosovo din 2008. Guvernele kosovar și sârb au convenit anterior asupra unui plan de detensionare a situației, care ar fi acordat sârbilor mai multă autonomie, păstrând în același timp autoritatea finală la guvernul din Pristina.

Citește și: