Tensiuni crescute în Kosovo: Președintele Serbiei a trimis armata la granița cu Kosovo, în urma ciocnirilor dintre protestatari și poliție

3302910 18.02.2018 Participants in a military parade as part of celebrations of Kosovo's 10th anniversary of independence in Pristina. Alexey Vitvitsky / Sputnik

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a plasat armata ţării în alertă maximă de luptă şi a ordonat unităţilor să se deplaseze mai aproape de frontiera cu Kosovo, după ciocniri între protestatari sârbi şi poliţie într-un oraş cu majoritate sârbă din nordul Kosovo, realtează Reuters.

Incidentele au avut loc în localitatea Zvecan, unde mulțimea s-a adunat în fața primăriei, unde a încercat să-l împiedice pe noul primar albanez să intre în biroul său.
Poliția din Kosovo a intervenit cu gaze lacrimogene, iar o mașină de poliție a fost incendiată.

Protestele survin în urma alegerilor locale boicotate masiv, iar sârbii din nordul Kosovo contestă lipsa de respect pentru cererile lor de autonomie. Această situație reprezintă un nou pas înapoi în implementarea acordului de pace din martie între Serbia și Kosovo.

Locuitorii sârbi din nordul Kosovo nu recunosc declarația de independență a Kosovo din 2008. Guvernele kosovar și sârb au convenit anterior asupra unui plan de detensionare a situației, care ar fi acordat sârbilor mai multă autonomie, păstrând în același timp autoritatea finală la guvernul din Pristina.

Citește și:

Exit mobile version