• Turcia şi Grecia, ambele aliaţi NATO, sunt de mult timp în dezacord în legătură cu o serie de probleme, cum ar fi graniţele maritime, întinderea platformei continentale şi a spaţiului lor aerian, precum şi relaţiile cu Ciprul divizat din punct de vedere etnic.
  • Germania se angajează să rezolve chestiunile deschise între Grecia şi Turcia în cadrul unui dialog privat şi pe baza dreptului internaţional, a mai spus purtătorul de cuvânt.
  • Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat, miercuri, că nu există deocamdată nicio propunere concretă din partea Finlandei şi Suediei cu privire la preocupările Turciei legate de candidaturile la NATO, relatează Reuters.

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut Turciei să dea dovadă de reţinere faţă de Grecia, în contextul în care tensiunile dintre cele două ţări s-au amplificat, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al guvernului german.

„Cancelarul este de părere că, având în vedere situaţia actuală, este necesar ca toţi aliaţii NATO să fie uniţi şi să se abţină de la provocări între ei”, a declarat purtătorul de cuvânt în cadrul unei conferinţe de presă obişnuite la Berlin, potrivit Reuters.

Invadarea spaţiului aerian al Greciei şi survolarea insulelor greceşti nu este în regulă, pare contraproductiv şi împotriva spiritului alianţei”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
VIN ALEGERILE, CUM VOTEAZĂ TINERII?

Turcia şi Grecia, ambele aliaţi NATO, sunt de mult timp în dezacord în legătură cu o serie de probleme, cum ar fi graniţele maritime, întinderea platformei continentale şi a spaţiului lor aerian, precum şi relaţiile cu Ciprul divizat din punct de vedere etnic.

Germania se angajează să rezolve chestiunile deschise între Grecia şi Turcia în cadrul unui dialog privat şi pe baza dreptului internaţional, a mai spus purtătorul de cuvânt.

În acelaşi timp, a spus purtătorul de cuvânt, „nu putem accepta punerea sub semnul întrebării a suveranităţii statelor membre ale Uniunii Europene”.

Turcia are probleme în continuare și cu candidatura Finlandei și Suediei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat, miercuri, că nu există deocamdată nicio propunere concretă din partea Finlandei şi Suediei cu privire la preocupările Turciei legate de candidaturile la NATO, relatează Reuters.

Erdogan s-a opus cererilor de aderare ale Finlandei şi Suediei la NATO pe motiv că acestea susţin grupuri pe care Ankara le consideră teroriste.

Vorbind în parlament, Erdogan a declarat, miercuri, că Turcia doreşte să vadă o abordare „sinceră” din partea celor două ţări nordice în ceea ce priveşte preocupările sale, adăugând că Ankara nu îşi va schimba punctul de vedere decât dacă va vedea măsuri concrete şi obligatorii.

De asemenea, el a declarat că obiecţia Turciei faţă de candidaturile de aderare ale oraşelor Stockholm şi Helsinki nu a fost „oportunism”, ci mai degrabă o chestiune de securitate naţională.