• Germania a plasat câteva comenzi separate faţă de cele agreate la nivel de Uniune
  • Ciprul a cerut cantităţi suplimentare de vaccin de la Israel
  • În România, nu știm cine a negociat contractele pentru vaccinuri

Comisia Europeană le va cere tuturor statelor membre să dea dovadă de transparenţă în negocierile pe care le au separate cu producătorii de vaccin. Sunt state membre care au negociat deja contracte separate.

Statele care au negociat contracte separate

Nici măcar oficialii europeni nu ştiu exact cine şi cum a negociat, de aceea miniştrii sănătăţii din fiecare ţară va trebui să raporeteze ce discuţii au avut. Potrivit Financial Times, Germania a plasat deja câteva comenzi separate faţă de cele agreate la nivel de Uniune. Este vorba despre aproximativ 30 de milioane de doze din vaccinul de la Pfizer şi 20 de milioane de la CureVac. Şi Ciprul a cerut cantităţi suplimentare de vaccin de la Israel, care de altfel, este lider mondial în ceea ce priveşte numărul de persoane vaccinate.

România a negociat și ea separat?

Nu ştim nici măcar cine a negociat contractele în numele ţării noastre. L-am întrebat pe fostul ministru, Nelu Tătaru acest lucru, dar nu ne-a răspuns. Ştim doar că, de la Pfizer primim săptămânal aproximativ 150.000 de doze, iar în ceea ce priveşte contractul cu Moderna, mâine urmează să ajungă în ţara noastră primele 14.000 de doze. Aceste livrări nu vor fi afectate de eventualele contracte bilaterale, în cazul lor livrările se vor face după ce sunt trimise către cele 27 de state membre tranşele de vaccin contractate prin intermediul Comisiei.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ