• Deputatul ucrainian Oleksiy Goncharenko a declarat, pe fondul tensiunilor din ultimele ore din nordul Kosovo, că dacă Serbia „invadează” Kosovo, Ucraina este gata să acţioneze cu trupe pentru a-i apăra pe kosovari.
  • Deputatul ucrainian a atacat regiumul de la Belgrad numindu-l „calul troian al lui Putin în Europa”.
  • Tensiunile dintre Serbia şi Kosovo au escaladat după ce guvernul de la Pristina a anunţat o măsură care i-ar obliga pe sârbii din nordul ţării să solicite plăcuţe de înmatriculare auto emise de instituţiile de la Pristina.

Deputatul ucrainian Oleksiy Goncharenko a declarat, pe fondul tensiunilor din ultimele ore din nordul Kosovo, că dacă Serbia „invadează” Kosovo, Ucraina este gata să acţioneze cu trupele pentru a-i apăra pe kosovari, potrivit Mediafax.

Deputatul ucrainian a atacat regiumul de la Belgrad numindu-l „calul troian al lui Putin în Europa”.

„Dacă Serbia invadează Kosovo, ar trebui să-i apărăm pe kosovari. Ucraina este gata să acţioneze cu trupele noastre pe teren. Rusia încearcă să înceapă un război agresiv. Exact după metoda lui Putin. Aşa cum am spus, Serbia este calul troian al lui Putin în Europa. Războiul oriunde în lume este teribil”, a scris deputatul pe Twitter.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Tensiunile dintre Serbia şi Kosovo au escaladat după ce guvernul de la Pristina a anunţat o măsură care i-ar obliga pe sârbii din nordul ţării să solicite plăcuţe de înmatriculare auto emise de instituţiile de la Pristina.

Duminică seara, protestatarii sârbi au parcat camioane pline cu pietriş şi alte utilaje grele pe drumurile care duc la cele două puncte de trecere a frontierei, Jarinje şi Bernjak, într-un teritoriu în care sârbii sunt majoritari. Poliţia din Kosovo a declarat că a fost nevoită să închidă punctele de trecere a frontierei.

Poliţia a declarat că s-au tras focuri de armă „în direcţia unităţilor de poliţie, dar din fericire nimeni nu a fost rănit”. Sirenele de raid aerian au fost auzite timp de mai bine de trei ore în micul oraş Mitrovica de Nord, locuit în principal de sârbi.

În urma tensiunilor şi a consultărilor cu ambasadorii UE şi SUA, guvernul din Kosovo a declarat că îşi va amâna planul cu o lună.

Amânarea a fost anunţată într-un comunicat al guvernului la finalul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier. Noile reguli, care urmau să intre în vigoare luni, prevăd că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară. Pe de altă parte, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni, potrivit Agerpres.

Pacea fragilă din Kosovo este menţinută de o misiune NATO care are 3 770 de soldaţi pe teren.

Misiunea NATO în Kosovo (KFOR) a precizat, într-un comunicat de presă publicat duminică noaptea, că este „gata să intervină dacă stabilitatea este ameninţată”, după ce poliţia din Kosovo a declarat duminică că a fost atacată în nord, unde au fost ridicate baricade pe drumuri, notează Mediafax.

„Misiunea noastră este pe deplin concentrată pe punerea în aplicare zilnică a mandatului său ONU pentru a asigura un mediu sigur şi securizat şi pentru a facilita libertatea de circulaţie pentru toţi locuitorii din Kosovo”, se precizează în document.

Sârbii kosovari nu recunosc autoritatea Pristinei, nici independenţa Kosovo şi rămân loiali Belgradului de care depind financiar. Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat, duminică, într-o discurs adresat naţiunii că situaţia din Kosovo „nu a fost niciodată mai complexă” pentru Serbia şi sârbii care trăiesc acolo, a precizat Observator.

„Atmosfera este aproape de fierbere”, a afirmat Aleksandar Vucic, adăugând că „Serbia va câştiga” dacă sârbii sunt atacaţi.