• Oficialii belaruși au declarat pentru CNN că punctul de trecere a frontierei din partea lor, în micul oraș Dyvin, este încă funcțional.
  • Kievul a închis toate punctele de trecere a frontierei cu Belarus.
  • Ucraina împarte o frontieră de 1.000 de kilometri cu Belarus, o țară care a jucat un rol-cheie în sprijinirea atacului Rusiei.

Tensiunile cresc la granița dintre Ucraina și Belarus, aliat al Moscovei, în timp ce oficialii de la Kiev avertizează cu privire la o ofensivă de primăvară a Rusiei, pe fondul intensificării atacurilor militare din partea Kremlinului.

În cadrul unui acces rar de la invazia Rusiei în Ucraina de anul trecut, o echipă CNN a vizitat granița de sud-vest a Belarusului, în apropiere de nord-vestul Ucrainei, însoțită de oficiali de frontieră de stat.

Ucraina împarte o frontieră de 1.000 de kilometri cu Belarus, o țară care a jucat un rol-cheie în sprijinirea atacului Rusiei. Frederik Pleitgen de la CNN și echipa sa au fost la 100 de metri de partea ucraineană, unde au văzut fortificarea zonei de graniță cu sârmă ghimpată de către guvernul belarus, în cadrul unui tur de presă atent orchestrat și strâns controlat.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Potrivit echipei CNN de la fața locului, partea ucraineană a frontierei este puternic baricadată cu mai multe straturi de sârmă ghimpată și movile de pământ pentru a împiedica pe oricine să treacă.

Oficialii belaruși au declarat pentru CNN că punctul de trecere a frontierei din partea lor, în micul oraș Dyvin, este încă funcțional, dar că partea ucraineană a închis punctul de trecere. Kievul a închis toate punctele de trecere a frontierei cu Belarus, cu excepția faptului că permite ocazional intrarea refugiaților ucraineni care doresc să se întoarcă în țara lor de origine, de teamă că Belarusul ar putea fi folosit pentru o nouă invazie din partea Rusiei.

Echipa CNN a putut vedea un steag ucrainean pe partea ucraineană a punctului de trecere a frontierei și un steag alb-roșu care este asociat cu opoziția belarusă – o mișcare pe care autoritățile belaruse au numit-o o provocare”.

Rusia a folosit teritoriul Belarusului ca una dintre rampele sale de lansare pentru invazia Ucrainei în 2022. Exercițiile militare comune din ultimul an între Belarus și Rusia au contribuit la îngrijorarea că trupele belaruse s-ar putea alătura forțelor rusești din Ucraina.
Anton Bychkovski, un purtător de cuvânt al Comitetului de Stat pentru Frontiera de Stat din Belarus, a declarat că situația la frontieră este „tensionată”, cu ceea ce el a descris ca fiind numeroase provocări din partea formațiunilor armate ucrainene.

În principal, există încercări de recunoaștere a teritoriului Belarusului cu ajutorul dronelor”, a declarat el din orașul belarus de frontieră Dyvin.

Am înregistrat peste 400 de cazuri de astfel de încercări anul trecut. Forțele ucrainene au trimis drone de-a lungul graniței cu Belarus, încălcând uneori spațiul aerian. Mijloacele tehnice disponibile pentru apărarea Belarusului ne permit să contracarăm astfel de mijloace de recunoaștere. Adesea, astfel de drone sunt forțate să aterizeze în Belarus”, a adăugat el.

El a precizat că unitățile poliției de frontieră belaruse au fost extinse, iar armamentul și echipamentul au fost actualizate”. Potrivit informațiilor lor, pe teritoriul regiunilor de frontieră ucrainene se află aproximativ 17000 de militari ai formațiunilor armate ale apărării teritoriale a Ucrainei, ceea ce creează anumite provocări pentru securitatea frontierei Belarusului”, a spus el.