• Oficial rus: Rusia ar putea interveni pentru apărarea insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei
  • Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de încălcarea armistiţului în estul Ucrainei
  • Președintele ucrainean: Armata face tot posibilul pentru respectarea armistiţiului din estul Ucrainei, dar trebuie să apere țara

Rusia ar putea interveni, dacă va fi cazul, pentru apărarea insurgenţilor proruşi implicaţi în confruntări militare cu armata ucraineană în regiunile separatiste din estul Ucrainei, avertizează Dmitri Kozak, adjunct al şefului Cancelariei prezidenţiale de la Moscova.

Confruntările militare s-au intensificat în ultimele săptămâni în regiunile ucrainene Lugansk şi Doneţk, în pofida armistiţiului în vigoare. Rusia, care este acuzată de susţinerea insurgenţilor proruşi, a suplimentat efectivele militare în apropierea frontierelor Ucrainei.

„Totul depinde de amploarea conflagraţiei”, a declarat joi seară Dmitri Kozak, adjunct al şefului Cancelariei prezidenţiale de la Moscova, citat de BBC News.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Oficialul rus a asemănat actuala situaţie din estul Ucrainei cu situaţia din 1995 din Srebreniţa, în Bosnia-Herţegovina, unde mii de bărbaţi musulmani au fost ucişi de forţele sârbo-bosniace. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat în 2019 că etnicii ruşi din estul Ucrainei ar putea fi vizaţi de un masacru precum cel din Srebreniţa dacă armata ucraineană va obţine controlul total în zonele separatiste fără a exista garanţii. Însă nu există informaţii privind riscul unor astfel de atrocităţi în estul Ucrainei, notează BBC News.

„Dacă, aşa cum spune preşedintele nostru, există un fel de Srebreniţa acolo, probabil că va trebui să le venim în apărare”, a afirmat Dmitri Kozak.

Oficialul rus a explicat că, deocamdată, insurgenţii din estul Ucrainei par să se descurce singuri, dar a avertizat armata ucraineană să nu intensifice ostilităţile, avertizând că ar fi „începutul sfârşitului” pentru Ucraina. Rusia a anexat în 2014 regiunea ucraineană Crimeea.