• Serghei Lavrov spune că Moscova este pregătită să rupă legăturile cu UE.
  • O astfel de ruptură înseamnă retragerea ambasadelor şi limitarea relaţiilor bilaterale.
  • Experţii sunt de părere că Uniunea Europeană nu va avea de pierdut.


Tensiunile dintre Europa şi Rusia ar putea fi începutul unui nou Război Rece.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a ameninţat că Moscova este pregătită să rupă legăturile cu Uniunea Europeană.

Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe Rusia: „Da, încă o data, nu vrem să ne izolăm de scena globală, dar trebuie să fim pregătiţi pentru asta. Dacă vrei pace, trebuie să te pregăteşti pentru război.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

O astfel de ruptură înseamnă retragerea ambasadelor şi limitarea relaţiilor bilaterale. Iar experţii sunt de părere că Uniunea Europeană nu va avea de pierdut.

Iulian Chifu, expert politică externă: „Mare parte a produselor europene intră pe piaţa Federaţiei Ruse şi la alte preţuri. Penurie de alimente, penurie de largă circulaţie, preţuri foarte mari, acolo unde se produc în Rusia. E o direcţie suicidală, e o direcţie în care îşi va face rău sieşi”

Totuşi, ameninţările vin odată cu dorinţa Rusiei de a-şi actualiza doctrina militară.

Iulian Chifu, expert politică externă: „Federaţia Rusă îşi asumă lovitură nucleară ofensivă, pentru a descuraja, ceea ce este fără precedent în doctrina militară”

În urmă cu o săptămână, şeful diplomaţiei europene a organizat o vizită la Moscova şi i-a cerut lui Lavrov, eliberarea lui Navalnîi.

Însă, lucrurile nu au decurs aşa cum se aştepta. În timpul vizitei, trei diplomaţi europeni au fost expulzaţi din Rusia.

Eugen Tomac, europarlamentar: „Aici nu vorbim doar despre relaţia Uniunii europene cu Rusia, ci despre ce se întâmplă acum în Federaţia Rusă, unde oameni, mii de oameni sunt arestaţi ilegal pentru că nu sunt de acord cu actualul regim. Atunci când se întâmplă asemenea rupturi în societate, ele pot degenera în conflicte”