• UE și UK nu se pun de acord în privința Protocolului privind Irlanda de Nord
  • La șase luni după ce a semnat Tratatul, Boris Johnson vrea renegocierea condițiilor
  • Emmanuel Macron: „Nimic nu este negociabil

Tensiunile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie riscă să inflameze spiritele la summitul G7. Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, spune că țara lui a propus noi condiții pentru Protocolul privind Irlanda de Nord, iar mingea e în terenul UE.

După Brexit, Irlanda de Nord a rămas în piața comună a UE pentru a evita apriția unei granite fizice cu Irlanda. Asta înseamnă că laptele, carnea congelată sau ouăle care vin din restul Marii Britanii trebuie controlate la frontieră. Londra a schimbat însă unilateral momentul în care controalele intră în vigoare, spre furia europenilor.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Dacă ei spun, după șase luni, că nu pot respecta ce au semnat, atunci nimic nu va fi respectat. Cred în puterea tratatelor. Cred că lucrurile trebuie luate în serios. Nimic nu este negociabil, totul este aplicabil.”

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Dacă cele două tabere nu se înțeleg, se poate ajunge din nou la conflicte armate între Irlanda și Irlanda de Nord. Un lucru pe care Uniunea Europeană a încercat din răsputeri să îl evite.

Corina Crețu, europarlamentar: „Pe mine mă îngrijorează și situația dintre Irlanda și Irlanda de Nord, pentru că nu Londra și nu Belfastul au adus pacea acolo, ci Uniunea Europeană prin acel program, Peace Program se numește, pe care Comisia Europeană ar vrea să-l finanțeze în continuare. Am și văzut că au fost niște atentate, de aceea mă îngrijorează.”