• NATO va promite un sprijin de 40 de miliarde de euro pe an pentru Ucraina.
  • Aliații discută formularea pentru calea Ucrainei către NATO.
  • NATO va înființa o structură pentru coordonarea ajutorului pentru Ucraina.
  • Biden va avea întâlniri separate cu Zelenski și cu noul Premier al UK.

Summitul aniversar al NATO, care trebuia să fie un premiul triumfal pentru Joe Biden, s-a transformat rapid în testul de foc al președinției lui. Toți ochii sunt pe Președintele american care în ultimele zile și-a redus aparițiile de campanie, ca să apară odihnit în noaptea aceasta în discursul ceremoniei aniversare.

La Washington au ajuns și Zelenski, dar și alți lideri europeni victorioși sau înfrânți în alegeri.
Washington este și locul unde zilele acestea fostul premier olandez devine de facto fața civilă a NATO, iar Stoltenberg își încheie mandatul după 10 ani.

De ce a devenit NATO testul lui Biden

E complicat ce se întâmplă în SUA. Americanilor nu le pasă foarte mult că este Summitul NATO, toate marile ziare americane îi cer lui Biden să se retragă din cursa pentru președinția SUA, Washington Post cere asta în 2 editoriale, NYT cere asta pentru a treia oară în ultimele zile.

Cam toată partea democrată îi cere Președintelui american să dea mai departe ștafeta – asta fiind formularea elegantă folosită de presa SUA.

E primul Summit NATO unde nu există nicio analiză în presa americană care să fie doar despre NATO. E primul Summit NATO, cum a scris și Financial Times, unde 32 de lideri se află acolo, dar sunt cu mintea cu totul în altă parte.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ


Îl avem pe Biden cu problemele lui – se insistă să se retragă din cursă ca să nu piardă Democrații.
Macron ajunge cu întârziere pentru că nu-și poate forma Guvernul după răsturnarea de situație după alegerile din Franța. Scholz a pierdut alegerile, nici el nu se simte foarte bine. Sanchez al Spaniei a fost și el înfrânt în alegerile europarlamentare, europene, și e criticat de Financial Times că are cea mai mică contribuție la NATO

Viktor Orban, membru al NATO, umblă de capul lui prin Rusia și China ca să negocieze pacea în Ucraina, când nimeni nu-l consideră mediator.

Deci este o situație de confuzie, asta arată și presa, toată presa internațională.

Toată presa pune Summitul NATO aniversar în contextul situației politice interne ale liderilor membri ai Alianței Nord-Atlantice.

David Ignatius, un jurnalist foarte respectat la Washington Post, care scrie pe strategie, pe apărare și pe probleme de securitate națională, a publicat un editorial vorbind de situația de la acest Summit NATO, dar evocând Summitul NATO din ’74, când la fel, SUA erau într-o situație dificilă, la 2 luni după demisia lui Nixon, în plin scandal Watergate. În acel moment Președintele american era acuzat de Procuratură și scrie un editprial fantastic în care explică că problemele NATO de acum sunt aceleași ca cele din 1974, iar în acel moment SUA erau într-o situație dificilă, o Alianță cu corp fără cap, care are problema doctrinei nucleare flexibile, care are aceeași problemă a bugetelor pentru Apărare, a contribuției țărilor la bugetul NATO și al trupelor americane care trebuie să existe în Europa.

Kissinger, care era pe atunci șeful Diplomației americane, la aniversarea NATO, a scris în memoriile sale că liderii au venit la acel Summit și se uitau la Președintele american Richard Nixon „ca la pacienții cu boli terminale”.

Starea de spirit la acest Summit va fi probabil similară, la 75 de ani de la înființare, spune David Ignatius.

Toți ochii, și ai liderilor europeni, și ai presei americane, sunt pe Joe Biden, care va avea primul speech la evenimentul aniversar.

Mulți se așteaptă să greșească la acel speech, iar alții speră să nu greșească.

Care e miza pentru Zelenski

Summitul va fi despre Ucraina. John Kirby a spus că va fi un mesaj pentru Ucraina, încă se discută formularea. Mâine va fi Consiliul Nord-Atlantic, va fi acea declarație fermă pentru Ucraina.

Să nu uităm că acum 16 ani, la Summitul NATO de la București, găzduit de România, de Traian Băsescu, s-a deschis acea fereastră pentru Ucraina. La acel Summit a participat și Putin.

Acea decizie l-a enervat pe Vladimir Putin și să nu uităm ce s-a întâmplat după, cu atacurile asupra Georgiei.

Se caută o formulare care să-l facă puțin fericit pe Zelenski, pentru că Zelenski a zis că nu va participa la Summit dacă nu obține nimic. Se discută o formulare în acel draft despre o cale ireversibilă a Ucrainei către NATO. Nu se va da un termen pentru aderarea Ucrainei și nici nu va fi o invitație de aderare, dar va fi o formulare ca Ucraina, la un moment dat, să fie membră a NATO.

John Kirby a spus că nu se poate realiza aderarea în acest moment, pentru că pe teritoriul Ucrainei se desfășoară un conflict militar.

Ucraina va primi un ajutor anual de 40 de miliarde de euro; Zelenski va obține acel comandament care va coordona tot ajutorul militar al NATO care va fi transmis în Ucraina și care va avea sediul în Germania. Zelenski obține ceva, dar nu chiar ce își dorește.

Citește și