• Testarea nu doar că oferă o fotografie corectă, la moment, a situației îmbolnăvirilor, dar permite guvernelor să-și modeleze răspunsurile.
  • Presa britanică remarcă un aspect al studiului pe care-l pune sub semnul întrebării: participanții sunt plătiți să facă testele.
  • Specialiștii în sănătate publică spun că sondajul este una dintre cele mai importante resurse de date de pe întreaga planetă.

Este deja o practică bine cunoscută în țările din Vestul Europei. Testarea masivă pentru COVID-19. Practica nu doar că oferă o fotografie corectă, la moment, a situației îmbolnăvirilor, dar permite guvernelor să-și modeleze răspunsurile și pregătirile pentru un posibil următor val pandemic și să înțeleagă mai bine cum se răspândește virusul într-o comunitate.

Un studiu de mare amploare, pe baza testelor, este în derulare în Marea Britanie. Datele sunt adunate de Institutul Național de Statistică, Universitatea Oxford și Ministerul Sănătății. Cele mai recente date arată că cele mai multe îmbolnăviri sunt înregistrate, în decembrie, la tineri cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani și că 1 test din 25 se pozitivează. Tendința se va păstra în luna ianuarie.

Presa britanică remarcă un aspect al studiului pe care-l pune sub semnul întrebării: participanții sunt plătiți să facă testele. Până în acest moment, potrivit The Guardian, peste jumătate de milion de britanici au acceptat să fie incluși în acest studiu și au primit, în total, peste 250 milioane euro, adică 210 milioane lire sterline, ca recompensă. Nu bani, ci vouchere de cumpărături. Voluntarii trebuie să facă săptămânal sau lunar teste COVID și primesc în schimb câte un vocher de 50 lire. Sunt familii care au adunat așa peste 1.000 lire. Vocherele pot fi folosite la peste 100 de comercianți: supermarketuri, magazine de haine, hoteluri și linii aeriene. Pe listă, până de curând, era și gigantul Amazon, dar criticile din spațiul public, dar și din rândul politicienilor care susțin că programul trebuie să sprijine producătorii și comercianții locali, l-au exclus.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Specialiștii în sănătate publică spun că sondajul este, practic, una dintre cele mai importante resurse de date de pe întreaga planetă. Studiul îți arată, exact, câți britanici au COVID, câți au avut, cum se răspândește virusul pe regiuni și care este răspunsul imun la vaccinare.

Britanicii mai au în derulare un studiu similar, gestionat de Imperial College London, în parteneriat cu NHS și Ipsos Mori. În fiecare lună, în cadrul acestui program, 100 de mii de cetățeni din Anglia își fac teste acasă, cu probe prelevate din nas sau gât și anunță rezultatul. Nu primesc niciun fel de compensație pentru asta.

Documentul integral poate fi descărcat de AICI.