• Sistemul Național de Sănătate (NHS) din Regatul Unit plănuiește să dezvolte un nou test de sânge prin care să afle dacă pacienții au nevoie de chimioterapie
  • Testul caută o anumită genă pentru a determina dacă ar fi potrivită chimioterapia în cazul fiecărui pacient
  • Noul test va fi valabil pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv mamar și pulmonar

NHS plănuiește să dezvolte un test de sânge prin care să afle dacă pacienții au nevoie de chimioterapie, relatează Daily Mail.

Deși majoritatea celor care fac chimioterapie nu au reacții adverse grave, există un număr restrâns de cazuri în care pacienții suferă de greață, vărsături, diaree, senzație de sufocare, alergii severe, mai ales dacă iau anumite medicamente numite „fluoropirimidine”.

Acest test de sânge, care a fost disponibil până acum în puține spitale, îi va ajuta pe medici să decidă dacă un pacient ar trebui să opteze pentru o doză de chimioterapice mai mică sau să folosească o altă metodă pentru tratamentul tumorilor.

Aproximativ 40% dintre cei care vor fi supuși la un astfel de test vor avea de beneficiat din noua schemă de tratament”, a declarat NHS.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Aproximativ 38.000 de persoane încep tratamentul chimioterapic cu fluoropirimidine, inclusiv pacienții cu cancer mamar, pulmonar și colorectal. Și în fiecare an, între 10% și 40% dintre acești pacienți pot avea reacții adverse severe la tratamentul lor, 1% dintre reacții dovedindu-se a fi letale.

Testul genetic va căuta modificări într-o genă specifică numită DPYD. Nivele scăzute ale acestei gene determină nivele scăzute ale enzimei necesare pentru a elimina medicamentele chimioterapice din organism, iar acest lucru ar însemna ca pacientul să aibă nevoie de alt tratament.