Thailanda: doi elevi participanți la un protest au fost dați în judecată. Țara este zdruncinată de proteste

  • Doi elevi au fost dați în judecată
  • Aceștia au participat la un protest interzis printr-o ordonanță de urgență
  • Proteste ale elevilor și studenților pun la încercare conducerea țării

Doi lideri ai elevilor din Thailanda vor fi dați în judecată pentru că au participat la un protest desfășurat ilegal luna trecută, scrie AlJazeera. Informația vine la doar o zi distanță de anunțul Primului Ministru Prayuth Chan-ocha, care spune că vor exista consecințe severe pentru participanții protestului.

Purtătorul de cuvânt al poliției, Yingyos Thepjumnong, a declarat că cei doi elevi au fost chemați pentru a lua la cunoștință acuzațiile care li se aduc și au fost audiați în prezența părinților și a unui avocat.

Elevii au spus că au fost chemați pentru încălcarea unei ordonanțe de urgență. Cei doi s-au alăturat unui protest pe 15 octombrie, alături de alți zeci de mii de oameni. Protestul a avut în centru demiterea lui Prayuth și reformarea monarhiei.

„Chiar dacă arestezi liderii unui protest, nu vor fi destule locuri în închisori, pentru că alții le vor lua locul”, a spus elevul de 15 ani, Benjamaporn Nivas. Grupul „Elevii răi” planifică un protest sâmbătă, la care vor participa atât Benjamaporn, cât și colegul său, Lopanapat Wangpaisit, de 17 ani, cel de-al doilea elev acuzat de încălcarea legii.

Mai multe proteste ale elevilor și studenților din Thailanda au devenit cea mai mare provocare pentru conducerea țării. Arestările și opresiunea au adus și mai mulți oameni în stradă.