• Peste 60% dintre cetățenii UE opriți și interogați în porturi de către oficialii de frontieră britanici după Brexit provin din România, arată cifrele citate de publicație.
  • Datele făcute publice de guvern arată că în primele șase luni ale anului 7.249 de persoane au fost oprite la graniță.
  • În urma acestor date, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a solicitat, prin Ambasada României la Londra, clarificări.

Ministerul Afacerilor Externe cere clarificări autorităților britanice după ce The Guardian a scris că 60% dintre cetățenii opriți la granița UK sunt români.

Peste 60% dintre cetățenii UE opriți și interogați în porturi de către oficialii de frontieră britanici după Brexit provin din România, arată cifrele citate de publicație.

Datele făcute publice de guvern arată că în primele șase luni ale anului 7.249 de persoane au fost oprite la graniță. Cifrele sunt de cinci ori mai mari față de aceeași perioadă din 2020, când libera circulație între statele membre ale UE a rămas în vigoare pentru toți cei care căutau un loc de muncă în altă țară.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

În urma acestor date, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a solicitat, prin Ambasada României la Londra, clarificări.

„Ministerul Afacerilor Externe a solicitat o abordare proporţională, echilibrată, din partea autorităţilor britanice la momentul dispunerii şi efectuării controalelor la frontieră în raport cu cetăţenii români, în spiritul relaţiilor bilaterale apropiate, precum şi de o manieră similară celor dispuse şi faţă de cetăţenii celorlalte state membre UE.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că asigurarea unui tratament nediscriminatoriu cetăţenilor români în Regatul Unit în raport cu cetăţenii celorlalte state membre UE, constituie o preocupare constantă a instituţiei şi a conducerii MAE, în contextul noilor relaţii generate de ieşirea Regatului Unit din UE”, a transmis ministerul.