• Potrivit revistei științifice Lancet, Spania este prima țară din Europa care a obținut imunitatea colectivă împotriva SARS-Cov-2.
  • Țara iberică a reușit să atingă imunizarea colectivă datorită succesului campaniei de vaccinare.
  • La sfârșitul verii, când Spania a ridicat ultimele restricții anti-Covid, specialiștii se așteptau la o revenire a epidemiei.

Cifrele epidemice raportate de Spania sunt surprinzătoare și încurajatoare. La sfârșitul verii, când au fost ridicate ultimele restricții anti-Covid, specialiștii se așteptau la o revenire a epidemiei. Nu a fost cazul, iar numărul infectărilor, precum și cel al spitalizărilor, au scăzut.

Timp de două luni, cifrele Covid au rămas scăzute și nu s-a observat o reluare a epidemiei, spre deosebire de multe alte țări din Europa. Rata de incidență s-a stabilizat la aproximativ 25 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Rezultatele pot fi explicate mai ales prin succesul campaniei de vaccinare: 80% dintre spanioli au primit deja două doze ale vaccinului.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ

Grație spiritului civic al poporului spaniol, care a răspuns bine campaniei de vaccinare, ne aflăm acum într-o situație destul de privilegiată”, spune Félix del Oro, medic în Andaluzia.

Sfârșitul restricțiilor?

Cei sceptici la vaccinare sunt atât de puțini încât Spania nu a avut niciodată nevoie să implementeze un permis de sănătate. Succesul evidențiat de The Lancet este meritul spaniolilor care, în general, continuă să respecte măsurile de prevenție, inclusiv distanțarea și purtarea măștii.

Ar trebui să ia în considerare relaxarea totală a măsurilor împotriva coronavirusului? Potrivit lui Pierre Malchair, directorul secției de primiri urgențe al spitalului Bellvitge din Barcelona, ​​este necesară purtarea măștii: „Chiar dacă există o tendință în diferite țări europene de a retrage utilizarea obligatorie a măștilor, măsura a fost și rămâne cheia controlului bolii”, spune el. De aceea masca rămâne obligatorie în toate școlile din Spania, spre exemplu.