• Theodor Stolojan: „Am pierdut capacitatea de a face proiecte și de a le duce până la capăt”
  • Theodor Stolojan: „Aș schimba infrastructura, revederea întregului proces, angajarea de experți care să conducă proiectele. Nu ducem lipsă de bani”
  • Theodor Stolojan: „România nu face numai tranziția la societatea digitală și verde, ci și la societate bazată pe cunoaștere”

Absolvent de studii superioare în Economie, Theodor Stolojan a început să lucreze la Frigotehnica București. La scurt timp, a făcut saltul către poziția de economist în cadrul Ministerului Industriei Alimentare și Agriculturii. Revoluția din 1989 l-a prins la Ministerul Finanțelor, unde a continuat să lucreze ca ministru adjunct, până în aprilie 1990. A fost ministru al finanțelor, după care a devenit premier al României.

Anul 2000 l-a prins în calitate de președinte al PNL, poziție din care a și ocupat locul al treilea la controversatele alegeri din acest an.

Mariu Tucă: Hotărârea de a intra în politica și de a conduce PNL, ați lua aceeași decizie?

Theodor Stolojan: „Aș face același lucru pentru că știam pericolul care urma, PSD avea tot”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?
ORADEA CHEAMĂ DIASPORA ACASĂ
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS

Unde stă rău de tot România?

Theodor Stolojan: „Am pierdut capacitatea de a face proiecte și de a le duce până la capăt, capacitatea strategică e deficitară. Un exemplu tipic. Facem proiectele mari de infrastructură mai scumpe și pe perioade mai lungi decât toate țările”

Theodor Stolojan, dacă ar fi astăzi prim-ministru:

Theodor Stolojan: „Aș schimba infrastructura, revederea întregului proces, angajarea de experți care să conducă proiectele. Nu ducem lipsă de bani! Al doilea lucru este folosirea resurselor naturale pe care le avem. Să stăm cu gazele naturale în Marea Neagra și să nu pun o legislație. Acolo scrie că vor să facă un proiect pilot de a produce hidrogen în România. Este exact ce s-a făcut cu marile industrii auto în vremea crizei când au primit ajutoare să treacă la producția de mașini electrice. Nu mai dau ajutoare de stat la firme care nu îmi demonstrează că ies la export sau dau valoare adăugată. Dacia, centrul Tehnic Titu. Patru, educație. România nu face numai tranziția la societatea digitală și verde, ci și la societate bazată pe cunoaștere. Mai departe sănătatea. Când m-am dus la Banca Mondială m-a trimis să fac vizita medicală, când nu am făcut-o mi-au trimis a două scrisoare, dacă nu vă faceți vizita medicală vă mărim prima de asigurare”