Timiș, singurul județ în scenariul roșu din România. Dominic Fritz spune că se testează prea puțin: „Ne minţim singuri şi asta ne dă o impresie de falsă siguranţă”. VIDEO

  • Județul Timiș este singurul în scenariul roșu din România
  • Dominic Fritz a menționat că în România se testează mult prea puțin împotriva COVID-19
  • Dominic Fritz: „ATI-urile sunt din nou pline”
  • Dominic Fritz: „În alte părţi ale ţării ne minţim singuri şi asta ne dă o impresie de falsă siguranţă”
  • Dominic Fritz: „Daţi vaccin acolo unde cererea este mai mare”

Dominic Fritz a menționat că în România se testează mult prea puțin împotriva COVID-19, iar asta ”dă o impresie falsă de siguranţă”. Primarul a explicat că acesta este motuvul pentru care Timișul a rămas singurul județ din scenariul roșu, din Româina.

Dominic Fritz: „ATI-urile sunt din nou pline

Suntem un judeţ care este în scenariul roşu şi, din păcate, rata continuă să crească, ieri s-a ajuns la peste patru cazuri la mia de locuitori, la Timişoara. Şi numărul de decese continuă să crească. Îmi spun medicii din spitale că ATI-urile sunt din nou pline.

În acelaşi timp ştim că în România începe să se răspândească şi noua tulpină britanică, care este mult mai contagioasă decât cea cunoscută până acum. Acesta este un lucru care trebuie să ne îngrijoreze pe noi toţi şi rugămintea la toţi este să îi protejeze pe cei mai vulnerabili şi să respecte toate măsurile. Noi toţi avem sentimentul că trebuie să se termine odată, dar din păcate pericolul nu a trecut”, a declarat primarul Timişoarei, marţi, într-o conferinţă de presă.

Dominic Fritz: „În alte părţi ale ţării ne minţim singuri şi asta ne dă o impresie de falsă siguranţă

Acesta fiind motivul pentru care Timișoara și, implicit, județul Timiș au o rată de infectare mult mai mare față de celelelalte județe.

Potrivit acestuia, în Timiş se fac săptămânal, în medie, în jur de 1.500 de teste PCR la 100.000 de locuitori. Media naţională este de 700 de teste la 100.000 de locuitori, iar 10% din toate testele făcute în România sunt în judeţul Timiş.2

Dominic Fritz a mai adăugat și că este nevoie de o politică unitară de testare, la nivelul întregii ţări, arătând că trebuie să fie publice aceste date despre numărul de teste făcute în fiecare judeţ, pentru că altfelvedem că un judeţ care pe hartie este verde este poate mai în pericol decât unul care este pe hârtie roşu. Spun doar că ceilalţi nu iau destul de mult în serios, iar asta are efecte negative”, a spus Fritz.

Dominic Fritz: „Daţi vaccin acolo unde cererea este mai mare

Primarul Timișoarei mai cere transparență şi în privinţa alocării dozelor de vaccin. Potrivit acestuia, criteriile de alocare a vaccinurilor ar trebui modificate în funcție de cerere, și nu de numărul programărilor.

E absurd să trebuiască timişenii să se deplaseze în alte judeţe. Daţi vaccin acolo unde cererea este mai mare. Înţeleg foarte bine că România, la fel ca peste tot în lume, are mai multă voinţă de a vaccina decât doze disponibile.

Apelul meu este să avem o predictibilitate mai mare şi să ni se spună cam când se plănuieşte să se deschidă, câte centre şi fluxuri de vaccinare”, a declarat Fritz.

În judeţul Timiş, rata de infectare este marţi de 3,51 cazuri la o mie de locutori, în timp ce la Timişoara este de 4,31 cazuri la o mie de locuitori.