Tinerii români aleg Occidentul. Peste jumătate dintre românii sub 30 de ani vor să părăsească țara

România pierde de la an la an tineri! Mai mult de jumătate dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 14 și 29 de ani doresc să părăsească țara, potrivit unui sondaj recent Ipsos.

Care sunt principalele motive? Ei bine, lipsa locurilor de muncă, economia și problemele din sistemul de educație se numără printre cauze.

Care sunt factorii primordiali care duc la dorința de emigrare a tinerilor români?

„Sunt mai mulți factori. Factorii economici sunt principali percepuți și dați ca și exemplu de către cei care sunt intervievați. Pentru că aceștia sunt cei mai ușor de explicat.Nu găsim locuri de muncă ce să ne satisfacă așteptările noastre salariale sau de mediu de lucru. 

Dar în spate de fapt sunt foarte mulți factori de natură socială. Respectiv modul în care acești tineri, care au așteptări perfect occidentale, percep evoluția României.

Dacă ne-am duce mai în adâncimea problemei, majoritatea cazurilor sunt de fapt de natură socială. Pentru că se așteaptă, vorbind de tinerii aceștia până în 35-40 de ani, se așteaptă la o societate care să îi respecte, se așteaptă la o societate care să le ofere serviciile obișnuite, să poți face buletinul online, să poți face permisul de conducere online, să te duci la primărie sau la finanță sau la orice altă instituție a statului și să fii respectat. 

Și atunci, emigrația este unde? În țările occidentale, unde există birocratie, dar există o birocratie funcțională.

La cauzele dorinței de a pleca din țară se află și factorul acesta recent. Poate presiunea pe care mulți dintre tineri îi simt datorită incertitudinii legate de războiul pe care l-avem la graniță de faptul că nu știm cum vor evolua aceste lucruri. 

Fenomenul este unul foarte complex, dar de obicei, într-adevăr, explicația este de natură economică, pentru că e cea mai simplă”, a declarat Romulus Oprică, sociolog, pentru Aleph News.

Este emigrarea singura soluție pentru tinerii români?

„România a evoluat enorm de când suntem parte a acestei uniuni de state. Ne putem uita la elemente simple, precum cât a crescut PIB-ul. 

În 2004, PIB-ul României era undeva la 4.000 de dolari, dacă nu mă înșel, iar acum suntem la 20.000, deci de 5 ori.

Am evoluat foarte mult și în ceea ce privește relația stat-cetățean, dar nu suficient de mult, deci mai sunt pași de făcut. Aș spune că suntem pe drumul cel bun, evident, din punctul meu de vedere, dar mai e mult de lucrat, pentru că elementele acestea de finețe, ce țin de modul în care administratorii statului își percep rolul, mai trebuie să sufere modificări în bine”, a declarat Romulus Oprică, sociolog, pentru Aleph News.

Exit mobile version