• Oficialii cer cât mai repede apă potabilă și alimente.
  • Autoritățile încearcă să evalueze pagubele provocate de erupția vulcanului.
  • Apelul de ajutor apare în timp ce experții detectează o nouă erupție a vulcanului.

Un oficial spune că există o nevoie imediată de apă potabilă și alimente, în timp ce încep eforturile pentru a evalua amploarea pagubelor. Tonga solicită „ajutor imediat”, având nevoie urgentă de apă proaspătă și alimente, în timp ce evaluează pagubele provocate de erupția de sâmbătă a Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai.

Vulcanul a explodat sâmbătă într-o erupție masivă – despre care se spune că ar fi cea mai mare de la Pinatubo din Filipine, în 1991 – declanșând un tsunami și acoperind națiunea insulară din Pacific cu cenușă vulcanică.

„Comunicațiile rămân întrerupte, iar amploarea totală a pagubelor provocate vieților și proprietăților este în prezent necunoscută. Ceea ce știm este că Tonga are nevoie de asistență imediată pentru a le oferi cetățenilor săi apă potabilă proaspătă și alimente”, a declarat președintele Parlamentului, Lord Fakafanua, într-o declarație distribuită pe rețelele de socializare.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Apelul a fost lansat în timp ce experții au detectat o altă erupție la Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai. Centrul de consiliere pentru cenușă vulcanică Darwin a declarat că vulcanul a erupt duminică la ora 22:10 GMT, iar Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific a declarat că a detectat valuri mari în zonă: „Acest lucru ar putea fi de la o altă explozie a vulcanului Tonga. Nu se cunosc cutremure de dimensiuni semnificative care să genereze acest val”.

Australia și Noua Zeelandă au trimis luni zboruri de supraveghere pentru a evalua pagubele din Tonga și au declarat că se coordonează cu Statele Unite, Franța și alte țări în ceea ce privește răspunsul umanitar.

Ministrul australian pentru Pacific, Zed Seselja, a declarat că rapoartele inițiale sugerează că nu au existat victime în masă și că aeroportul „pare să fie într-o stare relativ bună”, dar că au existat „pagube semnificative” la drumuri și poduri.