Tonga face apel la „ajutor imediat” după erupția vulcanică și tsunami

Tonga-vulcan

Tonga-vulcan

Un oficial spune că există o nevoie imediată de apă potabilă și alimente, în timp ce încep eforturile pentru a evalua amploarea pagubelor. Tonga solicită „ajutor imediat”, având nevoie urgentă de apă proaspătă și alimente, în timp ce evaluează pagubele provocate de erupția de sâmbătă a Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai.

Vulcanul a explodat sâmbătă într-o erupție masivă – despre care se spune că ar fi cea mai mare de la Pinatubo din Filipine, în 1991 – declanșând un tsunami și acoperind națiunea insulară din Pacific cu cenușă vulcanică.

„Comunicațiile rămân întrerupte, iar amploarea totală a pagubelor provocate vieților și proprietăților este în prezent necunoscută. Ceea ce știm este că Tonga are nevoie de asistență imediată pentru a le oferi cetățenilor săi apă potabilă proaspătă și alimente”, a declarat președintele Parlamentului, Lord Fakafanua, într-o declarație distribuită pe rețelele de socializare.

Apelul a fost lansat în timp ce experții au detectat o altă erupție la Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai. Centrul de consiliere pentru cenușă vulcanică Darwin a declarat că vulcanul a erupt duminică la ora 22:10 GMT, iar Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific a declarat că a detectat valuri mari în zonă: „Acest lucru ar putea fi de la o altă explozie a vulcanului Tonga. Nu se cunosc cutremure de dimensiuni semnificative care să genereze acest val”.

Australia și Noua Zeelandă au trimis luni zboruri de supraveghere pentru a evalua pagubele din Tonga și au declarat că se coordonează cu Statele Unite, Franța și alte țări în ceea ce privește răspunsul umanitar.

Ministrul australian pentru Pacific, Zed Seselja, a declarat că rapoartele inițiale sugerează că nu au existat victime în masă și că aeroportul „pare să fie într-o stare relativ bună”, dar că au existat „pagube semnificative” la drumuri și poduri.

Exit mobile version