• Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a întocmit un top al neregulilor constatate în instituțiile publice.
  • Șeful ANFP anunță un control de fond care vizează problemele constatate.

Potrivit unui comunicat al ANFP, printre neregulile constatate frecvent de către Corpul de control al instituției s-au evidenţiat aspecte comune multor instituţii şi autorităţi publice.

Astfel, stabilirea drept funcții de natură contractuală, în loc de funcţii publice, a unor posturi ale căror atribuții presupun realizarea de activități care implică exercitarea prerogativelor de putere publică este una dintre neregulile constatate.

De asemenea, stabilirea condițiilor de ocupare pentru funcțiile publice vacante scoase la concurs fără a avea la bază o fișă de post corespunzătoare acelei funcții publice completează topul neregulilor.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Nerespectarea dispozițiilor legale în cazul reorganizării activității: nerespectarea drepturilor funcționarilor publici în cazul eliberării ca urmare a reducerii postului, întocmirea defectuoasă a fișelor de post corespunzătoare funcțiilor publice rezultate în urma reorganizării etc”, este o altă constatare a inspectorilor.

Totodată, aceștia au descoperit că „delegarea de atribuții” – un instrument care asigură funcționalitatea activității anumitor compartimente pentru o perioadă scurtă de timp – a fost transformată într-o modalitate de ocupare pe termen lung a unor funcții publice, în special a unor funcții publice de conducere.

O altă neregulă frecventă este nerespectarea dispozițiilor legale în cazul ocupării prin exercitare cu caracter temporar a funcțiilor publice de conducere: neîndeplinirea condițiilor de ocupare stabilite sau transformarea ocupării exercitării cu caracter temporar într-o modalitate de ocupare pe termen lung și fără întrerupere a funcției publice de conducere vacante.

În perioada următoare, vom demara un amplu proces de control de fond, în cadrul instituţiilor publice, pe problemele menţionate, dar şi pe altele. Înţelegerea, respectarea şi aplicarea corectă a legilor reprezintă condiţii de bază în asigurarea funcţionalităţii managementului resurselor umane”, este mesajul transmis de preşedintele ANFP, Liviu Mălureanu.