• Țările nordice se clasează pe primele zece locuri în topul celor mai fericite țări, iar Afganistanul se clasează pe ultimul loc în listă.
  • Cele mai fericite sunt societățile în care cetățenii au mare încredere în instituțiile publice și în care există o discrepanță cât mai mică între veniturile oamenilor.
  • Spre deosebire de anii precedenți, stabilirea indicelui fericirii s-a bazat anul acesta și pe sondaje cu privire la modul în care țările au abordat pandemia de coronavirus.

Raportul despre fericirea cetățenilor lumii ia în considerare mai mulți factori, precum speranța de viață sănătoasă, libertatea de a face alegeri în viață, produsul intern brut, generozitatea, sprijinul din partea prietenilor, corupția, precum și reacțiile respondenților, atât bune, cât și rele.

Titlul de cea mai fericită țară din lume i-a revenit și în acest an Finlandei, iar factorii cheie ai acestui record s-au dovedit a fi încrederea oamenilor unul în celălalt și în guvernul lor, scrie Bloomberg.

Este al patrulea „trofeu” consecutiv pe care țara nordică îl primește în World Happiness Report 2021, care a fost publicat astăzi de Rețeaua Națiunilor Unite pentru Soluții de Dezvoltare Durabilă.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Raportul a constat în două clasamente: cel obișnuit, bazat pe media a trei ani de sondaje efectuate între anii 2018-2020 de companie americană de analiză și consultanță Gallup și altul, care s-a axat doar pe anul 2020, pentru a evidenția efectul pandemiei asupra stării de bine a oamenilor și modul în care factorii care contribuie la bunăstarea cetățenilor au afectat consecințele pandemiei.

Factorul cheie, de care au depins fericirea oamenilor și strategiile de succes în combaterea situațiilor critice create de pandemia de Covid-19, s-a dovedit a fi încrederea. Cele mai eficiente în combaterea crizei generate de pandemie au fost societățile în care cetățenii au mare încredere în instituțiile publice și în care există o discrepanță cât mai mică între veniturile oamenilor.

Până acum, Finlanda a făcut față pandemiei mai bine decât majoritatea celorlalte țări, evitând blocaje care au dus la nenumărate stări de nemulțumire pe tot globul.

Spitalele Finlandei nu au fost copleșite și au reușit să mențină rata deceselor sub 150 la 1 milion de oameni, comparativ cu media globală, care a fost de aproximativ 980 de decese la 1 milion de oameni. Danemarca, care se află pe al doilea loc în topul celor mai fericite țări, a rezistat, și ea, destul de bine în pandemie.

Danemarca este urmată de Elveția, Islanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Luxemburg, Noua Zeelandă și Austria.

Dintre cele 149 de țări cuprinse în clasamentul țărilor cu cei mai fericiți cetățeni, România se situează pe locul 46.

Ultimele 20 de țări din listă sunt situate în Africa, multe dintre acestea confruntându-se cu situații dificile, tulburări sociale sau chiar război civil. Conform raportului, cei mai puțin fericiți cetățeni îi are Afganistanul.