Tot ce trebuie să știi despre noile restricții adoptate de Guvern. DESCARCĂ AICI declarația pe propria răspundere

A young couple take a selfie photo with their masks on, in the Old Town district of Bucharest, Romania, 04 August 2020. Bucharest's Municipal Committee for Emergency Situations (CMSU) decided on 03 August that wearing a protective mask should become mandatory in the pedestrian area of the Old Town commercial district of the Capital, in squares, fairs, railway stations, subway and bus stations. In Romania, after two months of gradually easing lockdown measures implemented to stem the spread of the SARS-CoV-2 coronavirus, local authorities started to implement safety specific measures as the rate of infection started to rise. EPA-EFE/,Image: 549817062, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Nu e prima oară când avem de-a face cu declarația pe propria răspundere, în primăvară ne intrase chiar în stilul de viață. Noile restricții adoptate de Guvern includ iar această declarație, printre altele.

Care sunt noile restricții

Deși noile restricții nu sunt la fel de drastice ca prima carantină, există totuși câteva incoveniente.

Desigur, sunt câteva excepții pentru protejarea economiei, în cazul în care a mai rămas ceva din ea, și nu numai.

Excepțiile anunțate de autorități

  1. Deplasarea în interes profesional
    În acest caz, va trebui să prezentăm declarația, adeverința de la angajator, precum și legitimația de serviciu sau un act asemănător.
  2. Deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată
    Asta nu înseamnă că putem ieși din casă dacă ne doare burtica. Trebuie să fie ceva serios. În această categorie intră și achiziționarea de medicamente.
  3. Deplasarea persoanelor care sunt în tranzit (avion, tren, autocare etc.)
    Dacă ajungem la destinație în acest interval orar, se poate dovedi cu biletul sau altă modalitate de achitare a călătoriei
  4. Deplasarea din motive justificate
    Din nou, asta nu înseamnă că rămânem fără cola și mergem la benzinărie. Înseamnă în general îngrijirea unor persoane, fie că este soț, copil, vârstnici, persoane bolnave sau cu dizabilități. De asemenea, aici intră și cazul unui deces.

Declarația pe propria răspundere, nimic nou

Guvernul a publicat un model pentru această declarație. Se poate descărca și de pe site-ul Aleph. O declarație tipizată, asemănătoare cu cea avută în primăvară.

Documentul poate să fie scris și de mână, dar ca să știi ce trebuie să scrii, e bine să ai un model în față

Mai nou, această declarație poate fi completată și online pe site-ul STS, și prezentată ulterior în format electronic autorităților. După completare, formularele pot fi stocate pe dispozitive electronice.

Odată cu ultima variantă, a apărut și problema datelor personale. Dacă STS ne stochează datele personale. Serviciul de Telecomunicații Speciale a emis un comunicat:

„Precizăm că datele personale completate de cetățeni pe platforma electronică https://formular.sts.ro nu sunt prelucrate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, acestea fiind stocate numai pe dispozitivele electronice ale utilizatorilor.”

Site-urile fantomă

Chiar dacă autoritățile nu au emis până acum nici o atenționare cu privire la asemenea site-uri sau la hackeri, e bine de știu că ele există. Nu trebuie să intrăm pe tot feluri de site-uri „no name” doar pentru că promit o declarație.

Acestea sunt făcute de hackeri, special pentru a avea acces la date personale, și profită de orice oportunitate. Este recomandat să folosim doar site-ul oficial al STS pentru declarații completate online.

Datele personale sunt cele mai valoroase „obiecte” tranzacționate ilegal pe internet. Odată furate, ele sunt folosite în scopuri comerciale, și nu numai.

Exit mobile version